Goed gewapend op koopjesjacht

Geruit pak van Strellson.© Strellson
Geruit pak van Strellson.© Strellson
Redactie KW

Maandag is de jacht op de koopjes geopend. Gezien de recente sluiting van de boetieks, is het aanbod van mooie stukken groter dan ooit. Dit is hét moment om slimme koopjes te scoren. Acht tips voor een geslaagde shoppingtocht.

1. Koop gericht en doordacht

Impulsief op koopjesjacht gaan, leidt vaak tot miskopen. Voor je op soldenpad trekt, neem je best even kritisch de inhoud van je kleerkast onder de loep. Kijk wat er ontbreekt en wat zijn beste tijd gehad heeft. Kijk misschien ook naar stukken die je nooit of nauwelijks gedragen hebt, vraag je af waarom en trek lessen uit deze miskopen. Wie weet kan je ze nog kwijt op Vinted. Lijst de stukken op die je graag draagt en die je flatteren. De favorieten in je kleerkast kan je gerust een update geven door ze te combineren met een nieuw stuk in een trendy kleur of motief.

Een geslaagd koopje heeft niets met prijs op zich te maken. Een duurder, kwalitatief stuk dat je veel draagt, komt per draagbeurt veel goedkoper uit dan een spotgoedkope miskleun die in de kast blijft liggen. Wie investeert in kwaliteit, koopt duurzaam én economisch. De koopjes zijn daarom het gedroomde moment om je drempelvrees te overwinnen en ook eens binnen te stappen in de betere boetiek waar je normaal misschien niet komt. Bij nader inzien zal je wellicht aangenaam verrast zijn door het aanbod en de service. En vallen de afgeprijsde stukken perfect binnen je budget.

2. Investeer in een pak

En neen, we blijven niet eeuwig in lockdown werken, vanuit ons al dan niet geïmproviseerde thuiskantoor. Zorg alvast dat je een mooi pak hangen hebt zodat je in alle stijl weer op kantoor verschijnt in postcoronatijden. Aangezien de pakkenverkoop de laatste maanden stillag wegens homeoffice, zit de kans er dik in dat je mooie, tijdloze pakken voor een sterk verminderde prijs kan kopen. Het is een investering waar je lang van kan genieten. En doe er meteen wat mooie hemden, leuke sokken en zijden dassen bij.

3. Sla een wollen mantel aan de haak

Wollen mantel in hanenpootmotief, van Nathalie Vleeschouwer.© Nathalie Vleeschouwer
Wollen mantel in hanenpootmotief, van Nathalie Vleeschouwer.© Nathalie Vleeschouwer

Deze winter zagen we massaal veel wollen mantels in de collecties. In tijdloze ruiten of effen kleuren. Het zijn evergreens waarmee je altijd en overal wegkomt en die verschillende winters meegaan. Je vindt ze zowel voor mannen als voor vrouwen, gaande van de korte caban over de lange mantel of overjas tot de casual duffelcoat.

4. Gelaarsd door de winter

Korte laarsjes van Gucci.©Alexander Meeus Alexander Meeus
Korte laarsjes van Gucci.©Alexander Meeus Alexander Meeus

De winter is nog lang, ideaal om nog snel een paar mooie leren laarzen uit te zoeken die je deze en volgende winter lekker warm houden.

Een geslaagd koopje heeft niets met prijs op zich te maken

Ben je sportief en hou je van een tikje stoer? Dan kan je voor veterbottines gaan, een trend die nog een tijdje zal aanhouden. Met westernboots ben je ook goed voor jaren: ze raken nooit uit de mode en je kan ze zowel combineren met een jeans als met een lange rok of jurk. Eenvoudige rijlaarzen stralen dan weer tijdloze elegantie uit en zitten heel comfortabel.

5. Haal eens een designer in huis

Tijdloos met een twist: outfit in de herkenbare stijl van Stephan Schneider.© Stephan Schneider
Tijdloos met een twist: outfit in de herkenbare stijl van Stephan Schneider.© Stephan Schneider

Velen dromen van die prachtige designerkleren die je op de catwalk ziet. Toegegeven, aan de volle prijs kosten ze een rib uit je lijf, maar met serieuze kortingen worden ze een haalbare kaart. De troef van designerkleren en -accessoires is hun sterke, herkenbare signatuur. Zo haal je een exclusief stuk binnen dat je kan blijven dragen. A thing of beauty is a joy forever .

6. Ken je klassiekers

Sportief en chic tegelijk: suède blouson van Vince.© Vince
Sportief en chic tegelijk: suède blouson van Vince.© Vince

Maak een lijstje op met ijzersterke basics die iedereen in zijn garderobe zou moeten hebben. Zoals een zwart jurkje, een witte chemisier, een lederen blouson, een comfy jeans, een stijlvol broekpak, een trenchcoat, een rolkraag- en een V-trui en een paar tijdloze, elegante schoenen. Ontbreken deze stukken in je kleerkast, ga dan gericht op zoek naar deze items en investeer in mooie, degelijke materialen.

7. Beken kleur

Wollen trui van Alysi in geel, dé kleur van 2021.©HENRIK BLOMQVIST Henrik Blomqvist
Wollen trui van Alysi in geel, dé kleur van 2021.©HENRIK BLOMQVIST Henrik Blomqvist

Heb je veel zwart, grijs en marineblauw in je kast hangen? Dan is het hoogtijd om kleur te bekennen. Volgende seizoenen pakken veel modehuizen uit met kleur, kwestie van ons humeur een boost te geven. Pantone riep geel uit tot de kleur van 2021. Vind je geel in de soldenrekken, laat je dan maar gaan. Kies wel het soort geel dat bij je past. Zo staan herfsttypes mooi met warme okertinten, terwijl het geel voor wintertypes best wat feller mag zijn. Hetzelfde geldt voor rood en groen: er is een tint voor iedereen. Passen en vergelijken is de boodschap. Wie koudwatervrees heeft op het vlak van kleuren, kan beginnen met kleurige accessoires: een felkleurige sjaal voegt meteen een vrolijke en hippe noot aan je look toe.

8. Denk aan de kids

Kids groeien snel uit hun kleren. Een wollen trui, een warme jas, een jeans… het zijn allemaal stukken die nooit out of fashion zijn. Je kan ze dus gerust op de groei kopen voor je kleintjes en opzij hangen tegen volgende herfst. En voor ‘onmiddellijk gebruik’ kan je leuke T-shirts en sweaters voor een prikje op de kop tikken. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.