Dromen van een zomer vol uitbundigheid

Zomer 2020 bij Marc Jacobs. (foto Getty) © Gamma-Rapho via Getty Images
Nancy Boerjan

Knalroze jurken met blauwe make-up, maatpakken vol verfklieders of een jungleprint? Kiezen hoeft niet. Eclectische collecties voeren deze zomer de bovenhand. Dat is geen toeval. In woelige tijden compenseert de mode. Vandaag kan én mag alles. En het liefst zijn dat vrolijke kleuren en nog gekkere prints.

Maatpakken in alle kleuren van de regenboog bij Paul Smith, Christian Wijnants en Vero Moda of luipaardprints bij Ottod’Ame. Jurken met eclectische jungleprint bij Alix, bloemenprints bij LolaLiza, ruiten in alle vormen en uitgaven bij Object, fluogele shorts voor mannen én vrouwen bij Tommy Hilfiger, petjes en hoeden in contrasterende kleuren overal waar je kijkt. Wie vandaag online doorheen de shops scrolt, kan een lichte vorm van overprikkeling ervaren. Mode en maatschappij zijn altijd al nauw met elkaar verbonden. Keldert de economie, zo ook de lengte van onze rokken. Boomt die weer, wordt er ook wat meer been getoond. Ook kleur in onze kledij weerspiegelt onze economische toestand. Het pessimisme zoals we dat tijdens de wereldoorlogen kenden, gaat samen met donkere kleuren, terwijl lichte en felle kleuren populair zijn als ons vertrouwen in de toekomst weer groeit. Dat was lang zo. Maar in onze individualistische wereld lijkt het iets complexer dan dat. Het resultaat vandaag: alles kan én alles mag. Wanneer we begrensd worden in onze mogelijkheden als mens, compenseert de mode.

(foto Christian Wijnants)
(foto Christian Wijnants)

Het Gucci-effect

En dat maakt mode er eigenlijk alleen maar spannender op. Goeie of minder goeie tijden, een modehuis als Gucci laat er al jaren geen twijfel over bestaan: uitbundigheid is er troef op de catwalk. Het Italiaanse modehuis maakt het mooie weer met felgekleurde jurken, gebloemde broekpakken en accessoires met glitters en franje. En krijgt daarin heel wat navolging van andere ontwerpers. Wat nu al het Gucci-effect wordt genoemd zien we ook in de komende zomercollecties opduiken. Want die kondigen de triomfantelijke terugkeer van kleur aan: geel, blauw en roze voeren de boventoon, maar groen, oranje en zelfs glitterkleurtjes zitten hen heel dicht op de hielen. En voor wie nog niet overtuigd is: zelfs neon zet deze zomer inderdaad zijn opmars door. Onder anderen Valentino en Christopher John Rogers lieten fluostiftgroen, fuchsia en neongeel op de catwalk zien.

Polkadots, ruiten en jungleprints zijn helemaal in

En alsof dat nog niet volstaat gaan ook de ontwerpers van vrolijke dessins deze zomer uit hun dak. Jungleprints bij Versace, polkadots bij alweer Gucci, nostalgische tie-dyeprints bij Dior en vintage bloemen bij Marc Jacobs. Ook graffitikunstenaars doen hun duit in het zakje en leveren inspiratie voor prints als verfspatten en potloodkrabbels. Ook ruiten worden alom gespot, weliswaar in lichte materialen en kleuren om het zomers te houden.

Zomer 2020 Gucci (Foto Getty )
Zomer 2020 Gucci (Foto Getty )© Getty Images for Gucci

Een waterval aan impressies die ons alleen maar kan helpen om ons origineel en eigentijds uit te dossen voor de zomer in aantocht. Zoekend naar creatieve oplossingen in een bijzondere tijd biedt mode een manier om ons geloof in de toekomst uit te drukken. Zodat we all dressed up in kleur en prints kunnen dromen van en werken aan een kleurrijke en optimistische wereld.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.