Blikvangers in de zon

Juniorzonnebrillen (30 euro), van Izipizi.© Izipizi
Juniorzonnebrillen (30 euro), van Izipizi.© Izipizi
Redactie KW

Geen modeaccessoire loopt zo in de kijker als de zonnebril. Maar het draait ook om meer dan mode of status op je neus. Een goede zonnebril moet je ogen perfect beschermen tegen UV-stralen, een scherp zicht bieden en perfect zitten.

Trends in zonnebrillen komen en gaan, maar iconische modellen zoals de pilotenbril, de cateye en de ronde bril houden na al die jaren nog altijd stand. Elk seizoen worden wel variaties op die klassiekers uitgebracht, in een hip kleurtje of met een leuk detail. Zo brengt Swarovski dit seizoen een model met Swarovski-kristallen op de neusbrug. Tom Ford voorziet zijn oversized pilotenbrillen van ‘windschermpjes’ opzij, een knipoog naar de oorspronkelijke pilotenbrillen. Op zich best handig, zo bescherm je je ogen tegen wind en opstuivend zand. Ook Dior pakt dit seizoen uit met modellen die geen zijwaartse inkijk toelaten, wat zorgt voor een cool en stoer effect, helemaal in de stijl van creatief directeur Maria Grazia Chiuri, die altijd wel een zekere girlpower aan haar collecties toevoegt.

Qua trends zien we zowel invloeden uit de fifties en seventies als een revival van de eighties en nineties. De rode draad doorheen al die invloeden vormen de oversized modellen, in diverse vormen, van architecturale monturen in strakke belijningen, over een mix van rechte en afgeronde vormen tot vlindervormige modellen. Imposante, zwarte monturen houden het sober en strak, terwijl kleurrijke modellen in transparante kunststof, al dan niet met gemarmerd effect, inspelen op de modekleuren van deze zomer. Naast flashy kleuren noteren we veel pastels zoals lila, roze, lichtgeel, hemelsblauw en watergroen. Voor wie graag iets meer fantasie en luxe heeft, is er de juweelbril, in verguld metaal of versierd met parels en fonkelende steentjes.

Lichtgewicht zonnebril van titanium met een coating in 23-karaats goud, geïnspireerd op het Bolsjojtheater (vanaf 640 euro), van Silhouette.© Xenia Trampusch
Lichtgewicht zonnebril van titanium met een coating in 23-karaats goud, geïnspireerd op het Bolsjojtheater (vanaf 640 euro), van Silhouette.© Xenia Trampusch

Licht en ecologisch

Ondanks hun grote formaat blijven de brillen licht dankzij nieuwe materialen. De kampioenen onder de lichtgewichten zijn de modellen in titanium, een duur, maar ook duurzaam materiaal. De meeste zonnebrillen zijn van lichte kunststof gemaakt, een heikel punt waaraan de laatste jaren alsmaar meer gewerkt wordt.

Deze zomer gaan we voor oversized zonnebrillen die vederlicht zijn

Gerecycleerde materialen, natuurlijke materialen of een mix van beide doen ook hun intrede in brillenland, terwijl geavanceerde productiemethodes erop gericht zijn om de ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken, zowel wat productieafval als water- en energieverbruik betreft. Een trendsetter op het vlak van ecologisch verantwoorde brillen is het Antwerpse label Yuma Labs, dat dit seizoen een samenwerking aangaat met de Zweedse keten COS.

Gella Vandecaveye met de sportbril Evil Eye (vanaf 189 euro) op de neus.© Evil Eye
Gella Vandecaveye met de sportbril Evil Eye (vanaf 189 euro) op de neus.© Evil Eye

Sportief op de neus

Nu we met zijn allen meer buitenkomen om te sporten, is een aangepaste zonnebril geen overbodige luxe. Ze zien er niet alleen blits uit met hun gestroomlijnde vorm, ze verschillen ook technisch van de gewone zonnebril. “De verkoop van sportzonnebrillen is sinds de coronacrisis sterk gestegen”, zegt Sandra van Renterghem, pr-manager van Silhouette, de Oostenrijkse brillenfabrikant die ook het sportmerk Evil Eye onder zijn vleugels heeft.

“Buitensporten zoals fietsen, joggen en ook padel zijn populairder geworden en daar hoort uiteraard ook een comfortabele zonnebril bij. De ideale sportzonnebril voel je niet: hij moet licht en comfortabel zijn en op zijn plaats blijven zitten. Wij hebben hiervoor een lichte, flexibele PPX® kunststof ontwikkeld die zacht aanvoelt. De aanpasbare antislipsteuntjes aan de neusvleugels en de regelbare veren met rubberen antislipzones zorgen ervoor dat de bril zich aanpast aan elke gezichtsvorm en blijft zitten tijdens het sporten. Een afneembare zweetstrook aan de bovenkant van het montuur verhindert dat de zweetdruppels in je ogen terechtkomen. Elke sport heeft zijn eigen vereisten. Voor zeilers zijn gepolariseerde brilglazen een must omdat ze je ogen beschermen tegen de reflectie van het water. Specifiek voor watersporters zijn er ook accessoires zoals de float , een element dat ervoor zorgt dat de bril blijft drijven, mocht hij per ongeluk in het water belanden. Wie afwisselend in de schaduw en in de felle zon sport, heeft dan weer nood aan fotochromatische glazen die zich vlot aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden. De glazen kunnen ook op sterkte besteld worden zodat ook brildragers veilig kunnen sporten.”

Oversized vierkant montuur, voorzien van ‘spoilers’ op de veren (380 euro), van Dior.© Dior
Oversized vierkant montuur, voorzien van ‘spoilers’ op de veren (380 euro), van Dior.© Dior

On- en offline passen

Net zoals een outfit moet ook een bril de persoonlijkheid van de drager accentueren, zonder zelf met alle aandacht te gaan lopen, tenzij je bewust wil focussen op die extravagante statement-bril.

Streef je naar een harmonieus totaalplaatje, dan is het aangeraden om een montuur te kiezen dat qua vorm en kleur bij jou past. Let er ook op dat de bovenrand van je montuur niet boven je wenkbrauwlijn uitkomt. De algemene stelregel luidt dat je best geen ronde bril neemt als je een rond gezicht hebt. Een rechthoekig model is hier een aanrader. Heb je een langwerpig gezicht, dan is een ronde bril een goede keuze. Heb je een ovaal gezicht, dan sta je met vrijwel elk montuur, zoals een vlindervormig montuur. Een pilotenbril past prima bij een hartvormig gezicht, maar is sowieso een passe-partout die zowat iedereen kan dragen. Uiteraard zijn stijlregels maar een vertrekpunt. Wie de juiste bril wil, moet hem passen en vergelijken met andere modellen. Raak je niet tot bij de opticien of wil je je bezoek al voorbereiden, dan kan je virtueel passen. Sommige sites werken met een soort virtuele spiegel, andere zoals Silhouette gebruiken een tool waarmee je alle mogelijke modellen virtueel kan passen en telkens je foto kan downloaden. Zo kan je rustig kijken en vergelijken en soms levert dat verrassende resultaten op. Brillen waar je normaal nooit spontaan naar zou grijpen, blijken je wonderwel te staan. Een echte eyeopener dus. (Lut Clincke)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.