Belgisch aan de hand

© BABETH ALBERT Babeth Albert
Redactie KW

Modeland België brengt veel meer dan louter kledingcollecties. Met de regelmaat van de klok duiken nieuwe tassenlabels op die hun plaats veroveren tussen de gevestigde namen of die zich richten tot een nichepubliek. Een greep uit het grote aanbod.

Aesaert

Plantaardig gelooid leder

Griet Aesaert, afkomstig uit Aalter, maakte in 2014 een carrièreswitch van architecte naar tassenontwerpster. Ze heeft haar atelier in Gent, waar ze tijdloze tassen maakt. Ze werkt enkel met plantaardig gelooid leder, afkomstig van een Belgische leerlooierij. Hierbij wordt boomschors van mimosa en kastanje gebruikt in plaats van milieuvervuilend chroom. Deze manier van werken vermindert niet alleen de ecologische impact, maar verlengt ook de levensduur van de tassen. Elke tas is uniek en kan op maat worden gecreëerd. Prijzen van 90 euro voor een clutch tot 580 euro voor een weekendtas.

www.aesaert.be

© Illias Teirlinck

Laura Lemaître

De Gentse Laura Lemaître heeft pas haar eerste tassencollectie uitgebracht. Laura studeerde vrije kunsten in Gent en volgde drie jaar modeacademie in Antwerpen, een studie die ze niet voltooide, maar die haar liefde voor mode nog aangewakkerd heeft. Haar tassencollectie is van kleurig spinnakerdoek gemaakt en wordt volledig in België geproduceerd. Het is een compacte, modulaire collectie die uit drie kleine, twee grotere modellen en afzonderlijke riemen bestaat. Op die manier kan je zelf je tas à la carte samenstellen. De prijzen van de tassen variëren van 40 euro voor de kleine modellen tot 89 euro voor de grote; de riem kost 15 euro.

www.lauralemaitre.be

© La&Bel

La&Bel

La&Bel is een jong Belgisch tassenlabel uit Gistel. Cofounders zijn de West-Vlaamse Karen Ooms en de Antwerpse Louise Noelmans, die al heel lang bevriend zijn. Karen heeft jarenlange ervaring in de financiële wereld, Louise is bedrijfsjurist. De La&Bel-collectie bestaat uit handtassen, laptoptassen, smartphonetassen en zonnebrilcases. Heel herkenbaar aan hun stijl is de La&Bel-knoop, symbool van verbondenheid. De tassen zijn gemaakt van kalfsleder en vissenleder, afkomstig van zalm en piracuru, een van de grootste zoetwatervissen die in Brazilië voorkomt. Een deel van de winst gaat naar La Rotonda, een organisatie uit Leuven die meisjes tussen 14 en 25 jaar uit kwetsbare situaties begeleidt en weerbaarder maakt. Prijzen: van 79 euro voor een briletui tot 899 voor een totebag.

www.la-bel.be

© Evelien Vanhooydonck

Evelien Vanhooydonck

Evelien Vanhooydonck groeide op in Kalmthout en werkte een tijd als psychologe in België om daarna een radicale carrièreswitch te maken en een opleiding als schoenenontwerper te volgen in Nederland. In 2013 verhuisde ze naar Singapore waar ze een job vond in de schoenensector. Later trok ze naar Vietnam waar ze haar eigen tassenlabel oprichtte. Ze woont vlak bij het atelier waar haar tassen gemaakt worden. Ze gebruikt plantaardig leder uit Toscane en rubber voor de handvaten en de schouderriemen. Prijzen vanaf 55 euro voor een kaarthouder tot 365 euro voor de iconische Eva-totebag.

www.evelienvanhooydonck.com

© Tres Sis Zero

Tres Sis Zero

Sybil Mortelmans, een Belgische die al jarenlang in Madrid woont en er werkt in de wereld van de luxelederwaren, richtte een paar jaar geleden haar eigen label Tres Sis Zero op, een duurzame collectie waarbij enkel deadstockmaterialen gebruikt worden. Sybil vertrekt niet vanuit modetrends, maar vanuit de materialen die ze selecteert. Ze laat haar tassen produceren in Spaanse ateliers. Beperkte reeksen of unieke stuks voor betaalbare prijzen zijn het resultaat. Om de prijs te drukken, vermijdt Sybil zoveel mogelijk tussenpersonen en verkoopt ze haar creaties enkel online.

www.tressiszero.com

© Charlotte Beaude

Charlotte Beaude

De Brusselse interieurontwerpster Charlotte Beaude combineerde een paar jaar haar job met een opleiding leerbewerking en productdevelopment tot ze de materie voldoende beheerste om in 2020 haar eigen label op te richten. Ze laat zich inspireren door de art-decostijl die zo vaak terug te vinden is in de Brusselse huizen. Naast tassen ontwerpt ze ook zijden foulards, om het elegante plaatje compleet te maken. De afgebeelde tas kost 1.400 euro.

www.charlotte-beaude.com

© Sacrésof

Sacrésof

Sofie Van Steenwinckel, de vrouw achter het label Sacrésof, ontwerpt en maakt tassen in haar eigen atelier in Spanje, waar ze sinds 2015 woont met haar gezin. Haar liefde voor leder ontstond toen ze tijdens een vorige job in de Verenigde Arabische Emiraten een artisanale leerlooierij bezocht in Abu Dhabi. Naast haar hoofdcollectie heeft ze een sublijn die draait rond één model: de Branchelette, een lederen clutch die je aan de fraaie armband om de pols draagt. De clutches zijn verkrijgbaar in een waaier van kleuren. De armbanden, in hars of in metaal, zijn afzonderlijk verkrijgbaar zodat je je tas naar wens kan pimpen. Prijs: 120 euro voor de tas, vanaf 12 euro voor de armband.

www.sacresof.com

© Robin Vercauteren

Award/t

Het Belgische label Award/t mag gerust een vaste waarde genoemd worden. Het Mechelse accessoirebedrijf werd meer dan twintig jaar geleden opgericht door Wies Dehert en haar dochter Els Van Den Berghen. Aanvankelijk maakten ze enkel hoeden maar vrij snel kwamen er sjaals en tassen bij. Naast limited collecties en unieke stukken die allemaal in het eigen atelier gemaakt worden, hebben ze ook een basic- en een signatuurcollectie die in een Brussels atelier gemaakt worden. De felblauwe signatuurtas in kalfsleder met metaalglans is een limited edition die tegen de eindejaarsfeesten uitgebracht wordt. Ze kost 315 euro.

www.awardt.be

© Octogony

Octogony

Het Brusselse label Octogony, dat deel uitmaakt van de Clio Goldbrenner-groep, werd dit seizoen gelanceerd en dankt zijn naam aan de achthoek, een element dat in alle modellen terugkeert, tot in de kleinste details. Het doet ook denken aan de ramen van het CBR-gebouw in Watermaal-Bosvoorde bij Brussel, een parel van brutalistische architectuur, waar het merk zijn kantoren heeft. De ontwerper van de Octogony-handtassen is Charbel Abou Zeidan, een architect met Libanese roots die in Brussel woont en die jarenlang gewerkt heeft in de wereld van de haute couture, onder meer bij Elie Saab. De collectie bestaat uit dertien basismodellen, verkrijgbaar in drie verschillende formaten. Octogony is bedoeld als een slowfashioncollectie die regelmatig aangevuld zal worden met nieuwe capsulecollecties. Prijs van de afgebeelde modellen: 350 euro.

www.octogony.com

© Marie Martens

Marie Martens

De Gentse Marie Martens ruilde jaren geleden de Arteveldestad voor Parijs en later voor Versailles, waar ze in 2014 haar tassenlabel opstartte. Haar ontwerpen zijn tijdloos met een eigenzinnige je ne sais quoi-twist en zijn vooral praktisch. Ze werkt met hoogwaardig leder van gerenommeerde Italiaanse looierijen die duurzame productiemethodes hanteren. De herkenbare stijl van Marie Martens slaat duidelijk aan: in no time hebben haar tassen de wereld veroverd en worden ze tot in Japan verkocht. Prijs van het afgebeelde model: 475 euro.

www.marie-martens.com

© Delvaux

Delvaux

Delvaux is het oudste luxelederwarenmerk van Europa en werd in 1829 in Brussel opgericht, nog voor België bestond. Het label mag beschouwd worden als dé vaste waarde als het om luxetassen gaat, met de Brillant en de Tempête als grote klassiekers die elk seizoen nieuwe updates opleveren, al dan niet gekruid met een vleugje Belgisch surrealisme. Delvaux behoort sinds dit jaar tot de luxegroep Richemont, wat de internationale expansie van het merk een boost moet geven. Lady Gaga is in ieder geval fan: enkele maanden geleden werd ze gespot met een tailor-made Brillant aan de hand die gecreëerd werd naar aanleiding van haar nieuwe album. (Lut Clincke)

www.eu.delvaux.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.