Mini Cooper SE rijdt volledig elektrisch: La vie en jaune

Opvallend aan het exterieur zijn het design van de wielen en de gele accenten. © GF
Rudy Horrie
Rudy Horrie Autojournalist

De Mini Cooper SE is het allereerste volledig elektrische model van het Britse merk. Het concept is gebaseerd op de Mini driedeurs en rolt net als de ‘conventionele’ varianten van de band in het Britse Oxford.

Het design van de Mini Electric onderscheidt zich subtiel van dat van de versie met een verbrandingsmotor. De laadaansluiting bevindt zich boven het rechterachterwiel, gele logo’s staan op de achterklep, het rooster en de zijinzetten voor de richtingaanwijzers én het rooster en de buitenspiegelkappen kregen een gele sierrand. Het front is gesloten doordat de elektromotor maar weinig koeling behoeft.

De Mini Cooper SE heeft een eigen instrumentencluster dat bestaat uit een kleurendisplay achter het stuur. Digitale schermen geven onder meer de snelheid, laadstatus van de accu en het resterende rijbereik weer. De voor de Mini Electric ontwikkelde waterpomp is erg efficiënt, want ze verbruikt 75 procent minder energie dan een conventioneel elektrisch verwarmingssysteem. Het eDrive-scherm informeert de bestuurder over het huidige energieverbruik en de actieradius en reikt middelen aan om het rijbereik te vergroten.

135 kW sterke elektromotor

Kenmerkend voor de Mini Electric zijn het meteen beschikbare koppel en de constante krachtontwikkeling. Het maximumvermogen en -koppel bedragen resp. 135 kW/184 pk en 270 Nm. Daarmee zit de Mini Electric op het niveau van de Cooper S waarvan de viercilinderbenzinemotor tekent voor een vermogen van 141 kW/192 pk. Laden kan zowel via het stopcontact, de wallbox of een openbaar laadstation. De laadmodule is ontworpen voor een maximale laadcapaciteit van 50 kW, waarmee binnen de 35 minuten tot 80 procent kan worden opgeladen. De Mini Electric tekent voor een rijbereik van 235 kilometer.

Mini Cooper SE rijdt volledig elektrisch: La vie en jaune

Mini Cooper SE in cijfers

Lengte: 3,84 m

Breedte: 1,73 m

Hoogte: 1,43 m

Vermogen: 135 kW/184 pk

Koppel: 270 Nm

Verbruik: 16,8 l/100 km

C02-uitstoot: 0 g/km

0-100 km/u: 7,3 sec.

Topsnelheid: 150 km/u

Prijs: 33.100 euro

+ De Mini Cooper SE beschikt over een beproefde elektromotor.

+ De prestaties zijn uitstekend.

– Het rijbereik stelt teleur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.