Michèle Cuvelier: “Op zoiets heftigs kan je je gewoon niet voorbereiden”

Voor Michèle Cuvelier is het even alle hens aan dek dezer dagen. Volgende week is ze te zien in de tweede finaleweek van De Slimste Mens én maakt ze haar entree bij Music For Life, de populaire eindejaarsactie van Studio Brussel. “Ik voel me een beetje zoals een kip zonder kop nu.”

© Jokko

Music For Life is al sinds jaar en dag de grootste, meest beluisterde én bekeken inzamelactie voor het goede doel. Tijdens De Warmste Week van Studio Brussel ontvangen drie radiopresentatoren een week lang allerlei mensen die een actie organiseerden in hun studio in Provinciaal Domein Puyenbroeck, waar ze ook verblijven.

“Ik ben eigenlijk een grote bleiter, dus ik hou mijn hart vast”

Michèle Cuvelier, van Ardooie afkomstig, maakt dit jaar haar debuut. De presentatrice werd in 2015 ontdekt tijdens een talentenproject van Studio Brussel en kreeg kort daarna haar eigen programma. Een logisch gevolg dus dat ze deel mag uitmaken van dit trio? “Voor anderen misschien wel, maar ik had de vraag in elk geval niet verwacht. Ik was behoorlijk verrast toen ze kwam, maar ik heb meteen ja gezegd. Ik voel ook dat ik er wel klaar voor ben.”

Was het een soort droom?

“Droom klinkt wat fout, omdat ik al heel snel gevoeld heb dat dit over zoveel meer gaat. Voor mij persoonlijk is dat een cadeau, maar Music For Life is eigenlijk, euh, larger than life. Het draait rond zoveel mensen en eigenlijk ben jij maar één klein figuurtje. Ik kan het ook niet vatten, net omdat het zo groot is. Ik moest onlangs naar Kortrijk en als je zo door het land rijdt, dan zie je overal acties opduiken, dat is echt niet normaal.”

Heb je de vorige edities van dichtbij meegemaakt?

“Toen ik nog studeerde, ging ik kijken naar het Glazen Huis in Antwerpen. En eigenlijk werk ik al drie jaar achter de schermen tijdens Music For Life. Ik interviewde de mensen die aan de micro hun verhaal niet konden doen, dus ik heb wel van dichtbij gezien wat voor impact dit heeft. En natuurlijk bedenk je wel dat het geweldig leuk moet zijn om daar ook in dat Glazen Huis te staan, maar ik ben niet het type dat bezig is met een strategische carrièreplanning of whatever, integendeel.”

Heb je tips gekregen om je voor te bereiden?

“Ja, maar op zoiets heftigs kan je je niet voorbereiden. Ik hoor van Eva dat het vooral belangrijk is om op voorhand goed te rusten en voor de rest alles op je af te laten komen. Ik voel me nu een beetje als een kip zonder kop, eigenlijk.”

Eentje die straks ook op een emotionele rollercoaster kruipt…

“Dat was het eerste wat ik dacht, want ik ben echt een grote bleiter. (lacht) De afgelopen drie jaar heb ik slechts één keer moeten huilen achter de schermen van Music For Life. Je staat daar in professionele modus en je wil je op de een of andere manier ook sterk houden voor de andere. Ik wil ook niet de aandacht afleiden van de mensen door daar te staan als een bleitende trien. (lacht) Eigenlijk ben ik vooral bezig met of ik het wel goed ga doen, of ik me niet ongelukkig ga uitdrukken of me niet ga verspreken door de vermoeidheid. En ja, die spotlights… die zijn er altijd al geweest, maar niet zo fel. Maar daar ligt mijn focus niet op.”

En je teamgenoten, ken je die?

“Eva ken ik goed, Otto-Jan heb ik al een paar keer gesproken, want die wereld is ook superklein, dus je komt elkaar wel tegen. Maar ik denk dat we een heel interessant team zullen vormen. Eva is de supergoedlachse vrouw, dan heb je nog een bleiter – ikzelf – en een cynicus. (lacht) Dat gaat wel marcheren.”

En tot slot, als je zelf een plaatje zou mogen aanvragen…

“Doe dan maar Let it bevan The Beatles voor Kom op tegen Kanker. Daar kan je niet mee missen.”

Wordt Michèle ‘De Slimste Mens’?

Nadat ze al de hoogste score ooit haalde, stoomde Michèle Cuvelier al stevig door de eerste finaleweek en lonkt in de verte al de finale. “Ik maak me weinig illusies”, klinkt het bescheiden. “Mijn favoriet is Peter Van de Veire. Hij is het meest allround en kent twee generaties als geen ander. Eerlijk, ik had niet gedacht zo ver te raken. Ik ben geen quizzer, speel ook bijna nooit spelletjes omdat ik niet tegen mijn verlies kan. Maar het is wel héél geestig. Stresserend, maar geestig.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.