Mercedes-Benz CLA 250e Shooting Brake: elegante plug-inhybride

De sportief-elegant ogende Mercedes-Benz CLA Shooting Brake.© GF
De sportief-elegant ogende Mercedes-Benz CLA Shooting Brake.© GF
Rudy Horrie
Rudy Horrie Autojournalist

Met de CLA Shooting Brake heeft Mercedes-Benz een knappe stationwagon van de A-Klasse in huis. Die komt nu ook op de markt als plug-inhybride. Wij testten de elegante en compacte CLA 250e Shooting Brake. Met succes.

De Shooting Brake verrast aan de buitenkant met zijn uitzonderlijk sportieve proporties en tegelijk krachtige en dynamische designtaal. De ondertussen tweede generatie is langer, breder en extravaganter dan de vorige. Ofwel vind je de wagen oogverblindend mooi ofwel stuitend lelijk.

Naar Mercedes-Benznormen is het kwaliteitsvolle interieur dat je in ruime mate kan personaliseren, behoorlijk flamboyant te noemen. Vooraan zit je ronduit vorstelijk. Het stuur ligt prima in de handen, is goed verstelbaar en zorgt ervoor dat je een goede rijpositie kan aannemen. Het dashboard is overgenomen uit de A-Klasse. Op de middentunnel ontbreekt de versnellingspook, waardoor daar veel opbergruimte overblijft. Door de steil aflopende daklijn is de ruimte op de achterbank wel beperkt.

Geavanceerde technologie

Zoals elk ander model uit de compacte Mercedes-Benz-autofamilie is ook de CLA 250e Shooting Brake voorzien van een overdwars gemonteerde motor. Voor de aandrijving van het model zorgt een geblazen 1,3 liter viercilinder-benzinemotor in combinatie met een 75 kW/102 pk sterke elektromotor. Samen genereren beide krachtbronnen een systeemvermogen van 160 kW/218 pk en een systeemkoppel van 450 Nm. Een lithium-ion-hoogspanningsaccu met een capaciteit van 15,6 kWh wordt gebruikt als elektrische energieopslag. Het elektrische rijbereik bedraagt 68 kilometer en het gemiddelde benzineverbruik komt mits optimaal pluggen neer op 1,6 liter per 100 kilometer. Zonder pluggen noteerden we een testverbruik van om en bij de 7 liter. Dankzij het forse vermogen van de elektromotor reageert de wagen alert op het gaspedaal. De uitgekiende wielophanging staat garant voor een solide bochtgedrag. De besturing is ietwat indirect en door het extra gewicht op de achteras worden korte oneffenheden door het onderstel wel minder goed verteerd.

 © GF
© GF

Mercedes-Benz CLA 250e Shooting Brake in cijfers

Lengte: 4,69 m

Breedte: 1,83 m

Hoogte: 1,44 m

Vermogen: 160 kW/218 pk

Koppel: 450 Nm

Verbruik: 1,6 l/100 km

C02-uitstoot: 33 g/km

0-100 km/u: 6,9 sec.

Topsnelheid: 235 km/u

Prijs: 45.133 euro

+ Een zuinige PHEV.

+ De vele comfort- en veiligheidsitems.

+ Het voorbeeldige weg- en bochtgedrag.

– Het stevige prijskaartje.

– De vele extra opties.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.