Marijke Verbrugghe over haar leven, werk en passies

© WVH
Redactie KW

Marijke Verbrugghe werkte eerst als fotografe en stond later met haar man Frederik David achter de bar van een café. Die eerdere interesses brengt ze nu met haar passie voor kamerplanten samen in haar conceptstore. “David klinkt goed in alle talen, maar Verbrugghe vind ik minder goed bekken. Daarom hebben we dat verfranst: David & Dupont.”

“Het verhaal van Frederik en ik leest als een boek. We zaten samen op de middelbare school en waren tienerliefjes, maar na drie jaar namen we een break. Van vijf jaar. Daarna vonden we elkaar echter weer en nu vormen we een hecht gezin met Merel. Gezinsgeluk is voor mij het allerbelangrijkste, daar doe ik graag moeite voor. En ja, ook professioneel klikt het tussen ons. We stonden al samen achter de bar van café Kunstemaecker in Veurne en nu helpt Fre me in de winkel, samen met zijn moeder.”

“De boekenkast vertelt mijn levensverhaal. Ze toont in welke fases ik zat en welke interesses ik toen had.”© WVH

“David & Dupont is een conceptstore. Je kan er iets kopen, maar ook iets drinken. Bij ons vind je lifestyle & greenery, of beter gezegd: de beleving daarrond. Er zijn antieke meubelen, maar evengoed hypermoderne oplossingen om eetbaar te tuinieren. Telkens met een leuk verhaal. En er zijn ook heel wat onderhoudsarme kamerplanten, want die zijn nu erg in trek bij millennials. De drankenkaart is dan weer beperkt, maar uitgekiend. Bij ons geen cola of limonade, wel vruchtensap of een seizoenbiertje.”

“Mijn favoriete boek is zonder twijfel ‘De verborgen geschiedenis’ van Donna Tartt.”© WVH

“De leeuw in ons logo verwijst naar het wapenschild van Nieuwpoort. We wonen hier graag.”© WVH

“Die winkel is echt een weerspiegeling van wie ik ben. Mijn creativiteit als fotografe komt erin terug, net als mijn sociale karakter als cafébazin en mijn liefde voor nostalgie. Ik speelde al langer met dit idee, maar nu was de tijd er rijp voor en was Nieuwpoort er klaar voor. De reacties zijn overweldigend positief. Al is er soms wel iemand die opmerkt dat er geen samenhang is, zo met die oude spullen naast die nieuwe dingen. Wel integendeel: alles is gekozen vanuit onze persoonlijke smaak.”

“Ik bekijk de dingen nog altijd als een fotografe. Alles moet mooi staan. Altijd.”© WVH

Marijke Verbrugghe over haar leven, werk en passies
© WVH

De hofleverancier is mijn schoonmoeder Olga, toch wat het antiek betreft. Zij schuimt geregeld brocantezaken af, op zoek naar leuke meubelstukken. Ik volg momenteel een cursus meubelrenovatie, zodat ik die meubeltjes dan zelf kan opknappen. Zelf vind ik vooral inspiratie in Nederlandse interieurmagazines. Zo ontdekte ik ook de huidige interieurtrends van de kamerplanten en het indoortuinieren. Kotstudenten zijn daar dol op: koken met salades, kruiden en bloemen uit de eigen ‘tuin’.”

“Ik deel dezelfde interesses als mijn schoonmama. Zij stond al dikwijls in ‘de boekskes’.”© WVH

Ik maak nog dagelijks foto’s van al wat op mijn pad komt, maar dan gewoon met mijn smartphone. Die beelden hou ik meestal voor mezelf. Ik bewaar ze op mijn computer en that’s it. Voorheen liep ik niet echt warm voor sociale media, maar nu gebruik ik die wel voor de winkel. Op aanraden van mijn dochter, die daar als tiener constant mee bezig is. Binnenkort ga ik zelfs een cursus Instagram voor ondernemers volgen, want het is nu eenmaal belangrijk om online aanwezig te zijn.”

“Ik bekijk de dingen nog altijd als een fotografe. Alles moet mooi staan. Altijd.”© WVH

“Voorts heb ik maar weinig affiniteit met technologie. In mijn boekenkast staan zowel informatieve boeken als romans, maar een e-reader zegt mij helemaal niks. Mijn favoriete boek? Da’s zonder twijfel De verborgen geschiedenis van Donna Tartt. Ik kreeg het van een vriendin cadeau voor de eerste verjaardag van Merel en ik heb het ondertussen al tientallen keren gelezen. Ook de fles wijn die we kraakten op de eerste avond toen we gingen samenwonen, bewaar ik in die kast, naast nog vele andere memorabilia die ik koester. Ah, nostalgie!”

“Deze plant moet je geen water geven, ze leeft van de condens. Onderhoudsarmer kan niet.”© WVH

Wie is Marijke Verbrugghe?

Marijke Verbrugghe (37) woont in Nieuwpoort met haar man Frederik David (38) en tienerdochter Merel. En met Ludo en Walter, de twee poezen des huizes.

Na haar middelbare studies aan de kunstacademie in Brugge ging Marijke eerst aan de slag als fotografe. Daarna baatte ze samen met Frederik café Kunstemaecker uit in Veurne.

Sinds kort heeft ze met David & Dupont haar eigen conceptstore in Nieuwpoort-Stad. Die runt ze samen met Frederik en zijn moeder, Olga Ameel (62).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten