Makkelijk mediterraans

© heikki verdurme
© heikki verdurme
Redactie KW

Plant-based chef en bestsellerauteur Julie Van den Kerchove combineert in haar nieuwste boek ‘Keto in 15 minuten mediterraans’ de gezondheidsvoordelen van de zuiderse levensstijl met de kracht van gezonde vetten.

Meer energie, een vlottere vetverbranding en een sterker immuunsysteem. Ga aan de slag met 21 gedetailleerde dagmenu’s (boodschappenlijstjes en meal prep -tips) om je natuurlijke vetverbranding te activeren en van de low carb -keuken je eigen duurzame en flexibele levensstijl te maken. De 70 mediterrane gerechten in het kookboek bereid je in minder dan 15 minuten en zijn gluten- en granenvrij, suikervrij, grotendeels lactosevrij en een combinatie van vegan, vegetarisch, vis en gevogelte.

Hummus van geroosterde bloemkool

 © heikki verdurme
© heikki verdurme
  • 1 bloemkool (500 g)
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 3 el (45 g) tahin (zie tips)
  • 6 tot 8 el (100 tot 120 ml) water
  • 1 citroen, sap
  • 1 teentje knoflook, geraspt (optioneel)
  • ½ tot 1 ½ koffielepel komijnpoeder
  • zwarte peper en zeezout

voor de afwerking

Optioneel: olijfolie, gerookte-paprikapoeder, pompoenpitten, komkommer, kerstomaatjes, rode ui en verse oregano

‘Nut-Tella’ smoothie bowl

 © heikki verdurme
© heikki verdurme
  • 2 koppen (480 ml) amandel- of hazelnootmelk, ongezoet
  • 1 kop (150 g) ijsblokjes of bevroren courgette
  • ½ rijpe avocado
  • 2 el (20 g) chocolade-proteïnepoeder
  • 2 el hazelnootpasta, ongezoet
  • 1 el puur cacaopoeder, ongezoet
  • 1 el All Good MCT-olie (via Julies-Lifestyle.com/Shop)
  • een snufje himalayazout of zeezout

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een romige shake. Je kunt kiezen tussen ijsblokjes (keto) of bevroren courgette (iets koolhydraatrijker). Het is belangrijk dat je een krachtige highspeed blender gebruikt zodat de smoothie mooi romig wordt.

Als je de smoothie met bevroren courgette wilt maken: spoel en droog de courgette, snijd ze in stukjes en vries ze de dag ervoor in. Een echte vitamine C-bom! Proef de smoothie. Nog te flets? Voeg dan wat extra chocolade-proteïne en/of cacao toe om de shake op smaak te brengen. Hoe rijper de avocado, hoe beter.

Julies tips & tricks

Het chocolade-proteïnepoeder geeft dit recept een zoete chocolade-smaak. Je kunt ook wat keto-zoetstof met extra cacaopoeder toevoegen om de smoothie op smaak te brengen. Ook lekker met wat gemalen koffie en macapoeder.

Wil je deze smoothie omtoveren tot een chocolade-chiapudding? Roer dan 2 el chiazaad door de smoothie, laat een 2-tal min. staan, roer nog eens om en herhaal tot je ziet dat de chiazaadjes de smoothie beginnen te absorberen. Plaats de pudding 30 min. (of een nacht) in de koelkast.

Frozen-yoghurt-reep

 © © heikki verdurme
© © heikki verdurme
  • 2 koppen (500 g) (vegan) volle yoghurt, ongezoet
  • 1 el All Good MCT-olie via JuliesLifestyle.com/shop
  • 2 mespuntjes vanillepoeder
  • 2 snufjes zeezout
  • 3 tot 4 el (40 tot 50 g) keto-zoetstof
  • mogelijke afwerking
  • 24-tal frambozen
  • 2 el pompoenpitten
  • 2 el kokosrasp
  • 1 el hennepzaad
  • 1/2 el chiazaad

Meng de yoghurt met de All Good MCT-olie, het vanillepoeder (zaadjes van een vanilleboon) en enkele snufjes zeezout. Breng op smaak met keto-zoetstof (voeg genoeg toe, diepgevroren neemt de zoetkracht af).

Bedek een ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Giet de yoghurt erop, zo dik als je wilt. Werk af met toppings naar keuze: frambozen, pompoenpitten, kokosrasp, hennepzaad en chiazaad. Plaats 2 uur of langer in de diepvries tot de yoghurt volledig bevroren is.

Snijd de bevroren yoghurt in stukken en bewaar in de diepvries.

Julies tips & tricks

Je kunt voor dit recept Griekse yoghurt gebruiken of een vegan keto-vriendelijk alternatief zoals yoghurt op basis van kokosnoot, amandel of soja. Kies altijd de ongezoete volle versie.

Vervang de keto-zoetstof eens door (vegan) keto-vanille-proteïnepoeder. Ook lekker als afwerking: gesmolten donkere chocolade (minstens 92% cacao), aardbeien, bramen, All Good keto-granola…

Keto in 15 minuten mediterraan

Julie Van den Kerchove is het gezicht achter de populaire foodblog Julie’s Lifestyle en het Instagram-account @julieslifestyleofficial. Ze host workshops over haar passie en evolutie van raw food naar keto en hoe jij ermee kunt starten, met concrete tips en heerlijke gerechten. All Good is haar Belgische raw, vegan en keto-productlijn.

‘Keto in 15 minuten mediterraan’, Uitgeverij Lannoo, 240blz., 25,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.