Maak je tuin groener

© Pixabay
© Pixabay
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar ook je tuin of terras kan een impact hebben op je ecologische voetafdruk. Enkele tips voor een klimaatvriendelijke tuin.

– Plastic is overal en niet te vermijden. Ook in de tuin: alle planten die je koopt zitten in plastic bloempotten, zaaibakjes zijn doorgaans in plastic, de zakken teelaarde… Het is niet evident om op zoek te gaan naar alternatieven. Daarom gebruik je je plastic potjes best zo lang mogelijk opnieuw. Gooi ze daarna niet zomaar weg. In het containerpark vind je vaak een inhaalpunt speciaal voor bloempotten.

– Gebruik regenwater. Als het kan, zet dan een regenwaterton. Geef het liefst water aan je planten met een gieter en niet met een tuinslang; zo verspil je veel minder water. Als je je planten water geeft, doe je dat het best ’s morgens vroeg of ’s avonds laat. Zo verdampt er minder. Verminder de nood aan water door je planten ook die in potten te mulchen.

– Gebruik geen pesticiden of kunstmest. Je kan je eigen compost maken en die verwerken in de tuin. Je kan ook ecologische meststoffen vinden in het tuincentrum, of ze zelf maken met bijvoorbeeld brandnetels of smeerwortel. Zorg dat je tuin een aantrekkelijke plaats is voor vogels. Zij zorgen op hun beurt voor jou door rupsen, slakken en andere ongewenste insecten op te eten!

– Kies tot slot voor planten die het goed doen in jóúw tuin. Heb je een zware kleigrond of lichte zandgrond? Of tuinier je in potten? Staan die de hele dag in de volle zon of krijgen ze maar een uurtje licht? Voor iedere situatie is er een geschikte plant die er zonder problemen zal groeien. Perfect voor de ecologische tuin.

Potgrond zonder turf

Je staat er niet bij stil, maar de meeste potgrond heeft een gigantische ecologische voetafdruk. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van turf (veen). Op zich is dit een goede ondergrond voor planten, voornamelijk door de luchtige structuur die ervoor zorgt dat water en voedingsstoffen goed worden vastgehouden. Maar er zijn ook nadelen. Turf groeit veel langzamer weer aan dan hij wordt afgegraven. Daarom is veenproductie niet duurzaam. Het is niet altijd gemakkelijk om te vinden, maar het loont dus zeker de moeite om op zoek te gaan naar potgrond zonder turf.