Lut Dewulf maakt chicken à la king

Jozefien Eggermont

“Chicken à la king maken, leerde ik van mijn mama en zij had het geleerd van de huishoudster van de priester”, weet Lut uit Boezinge. “Mijn kinderen koken zelf heel goed, maar voor dit gerecht schuiven ze graag nog eens thuis aan.” (lacht)

RECEPT voor vier personen

INGREDIËNTEN

1 grote Bressekip

1 wortel

1 preistengel

1 witte selder

2 uien

1 rode paprika

1 groene paprika

1 gele paprika

tijm en laurier

50gram boter

100gram bloem

halve liter melk

peper en zout

nootmuskaat

currypoeder

1 appel

halve banaan

teentje look

half glas witte wijn

rijst

Lut Dewulf maakt chicken à la king

WERKWIJZE

Zet de Bressekip onder met water. Voeg de grove stukken wortel, halve prei, ui en witte selder toe. Voeg ook tijm en laurier toe.

Laat de kip en de groenten een uur zacht trekken. Zeef daarna de bouillon, laat de kip afkoelen en ontvel ze. Snijd de borst en billen in stukken.

Maak de bechamelsaus: maak een witte roux door 50gram boter te laten smelten en 100gram bloem toe te voegen. Laten klonteren. Voeg de melk en een halve liter kippenbouillon toe en laat opkoken tot het bindt. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

Maak de currysaus door de appel, banaan, één ui, teentje look, witte wijn, bouillon en currypoeder kort te laten stoven. Mix glad.

Voeg de currysaus bij de bechamelsaus en laat opkoken op een zacht vuurtje.

Snijd de paprika’s fijn en kook ze beetgaar. Snijd ook een halve prei en de andere ui in stukjes en stoof ze aan.

Maak de rijst klaar en voeg er de ui en prei aan toe.

Leg de stukjes kip bij de saus. Voeg de paprika’s toe en laat even trekken.

Serveer de rijst in torentjes en voeg de kip en saus toe op het bord.