Luister naar je emoties

© Tine Darras
Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Wekelijks schrijft gezondheidscoach en bestsellerauteur Delphine Steelandt hier over fysieke én mentale gezondheid en geeft ze concrete tips, volgens haar levensmotto: ‘La vie est belle’.

Een tweede stap naar een gelukkig en zorgeloos leven is emotioneel ontzorgen, weten hoe ons lichaam – en dan vooral ons denken – werkt, om daarop voort te kunnen bouwen. Het is de basis van alles. De juistheid van ons denken bepaalt onze emoties, acties en prestaties.

Ons denken bepaalt hoe we ons voelen. Eerst denken we, daarna voelen we. Of de gedachten nu bewust of onbewust zijn, de impact ervan op ons lichaam is dezelfde.

(De)motiveren

Onze emoties vertellen meer over hoe we denken en over de kwaliteit van ons denken. Net als ademen, stappen, eten, drinken… helpen onze emoties ons om te overleven. Hun functie is om ons te motiveren of te demotiveren als we met iets bezig zijn of aan het denken zijn (zie kader).

We zijn jammer genoeg een beetje vergeten waarvoor onze emoties eigenlijk dienen. Ze helpen ons de voeten op de grond te houden, gefocust en realistisch te blijven. Een emotie signaleert wanneer we onze gedachten, onze gewoontes en ons onbewust denken moeten veranderen. Leer je emoties te gebruiken om je handelen en gedrag te sturen en zo productiever te worden.


Innerlijk kompas

Stel dat je je kleine teen tegen een deur stoot, dan voel je pijn, een negatief gevoel. Dat komt omdat je emotie je zo wil demotiveren om die handeling te herhalen. Je lichaam geeft een signaal dat je moet stoppen met datgene waarmee je bezig bent. Krijg je een massage, dan doet die deugd, een positief gevoel dus. Een massage is goed voor je lichaam, en die positieve emotie motiveert je om dit meer te doen.

Luister dus naar je emotie, het is jouw kompas naar een gelukkig en zorgeloos leven.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.