Lieselot Geeregat: “Ik put heel veel energie uit de gesprekken met klanten”

Jozefien Eggermont

Mijlpalen: niet alleen privé houdt Lieselot Geeregat vast aan belangrijke momenten, maar ook in haar werk vormen ze vaste waarden. Voor haar klanten ontwerpt ze huwelijksuitnodigingen en geboortekaartjes, maar ze laat koppels ook voor elkaar een trouwring creëren en biedt troost met rouwjuwelen.

Wie is Lieselot Geeregat?

Samen met haar partner Clem Vanhee (35) en hun zoontjes Mon (4) en Morris (1,5) woont Lieselot (35) in Gullegem.

Ze studeerde grafische vormgeving aan de Arteveldehogeschool in Mariakerke en volgde een extra opleiding multimedia. Daarnaast volgde ze vijf jaar de opleiding edelsmeden.

Sinds vier jaar is ze volledig zelfstandig aan de slag met Lot of Design, voortgevloeid uit haar bijberoep sinds haar studies.

www.lotofdesign.be

“Pinterest is heel handig om al mijn ideeën te bundelen, maar eigenlijk hou ik nog het meest van mijn ouderwetse schetsboek.”

“Een huwelijk, een geboorte of een communie: daar horen mooie kaartjes en uitnodigingen bij. Voor mij is het belangrijk dat het hele verhaal klopt. Daarom ben ik er ook juwelen bij gaan aanbieden. Het maakt het plaatje helemaal af. Mijn man raadde me aan om van edelsmeden te proeven. Hij is zelfstandig messensmid en ik wou dat ook proberen. Maar hij vond dat ik beter fijner werk kon doen, juwelen maken dus. ‘Niets voor mij’, dacht ik, al draaide het compleet anders uit. Het geeft me hetzelfde effect als yoga: ik vind er enorm veel rust in.”

“De vogeltjes van de geboortekaartjes van mijn zonen wil ik altijd dichtbij hebben.”

“Verloofde koppels kunnen een hele dag in mijn atelier komen werken. Ze maken het model voor elkaars trouwring. Ik pols vooraf naar hun stijl en geef hen vervolgens een introductie tot de juiste technieken. Dan kunnen ze aan de slag. ‘s Middags stuur ik hen uit lunchen en ondertussen werk ik de ringen af zodat ze ze nadien kunnen passen. Het houdt zoveel meer in dan gewoon een ring kiezen en kopen. Dat teamwork vind ik heel symbolisch, net als het huwelijk zelf.”

“Soms komt Mon bij mij in het atelier zitten en knutselt hij met de restjes.”

“Ik ben heel graag met mensen en emoties bezig. In het middelbaar volgde ik menswetenschappen, dus leek het voor de hand te liggen dat ik verder zou studeren in de zachte sector. Maar ik koos voor een grafische opleiding. Ooit had ik een film over een reclamebureau gezien en die was blijven hangen. Dat ging ik ook doen. In verschillende bedrijven in compleet uiteenlopende branches heb ik gewerkt. Mijn laatste job heb ik acht jaar gedaan, tot ik besloot voor mezelf te kiezen. Mijn job was heel technisch, terwijl ik merkte dat er in mijn bijberoep zoveel mooie verhalen lagen te wachten. Daarmee wou ik aan de slag. Op 2 juli gaf ik mijn job op. Die datum is voor mij nog elk jaar de dag van de vrijheid. (lacht) Impulsief heb ik mijn ontslag ingediend, mijn man wist het zelfs niet. Maar hij voelde het wel al aankomen. Ook mijn baas begreep mij en steunde mij volledig. Intussen ben ik al vier jaar fulltime bezig met Lot of Design. En omdat ik zo focus op die mijlpalen in het leven, merk ik dat het sociale weer sterk naar boven komt. Toch de aard van het beestje, blijkbaar.”

“Dit zijn mallen van koppels die hun trouwring voor elkaar gemaakt hebben. Symbolischer kan toch niet?”

“Ik werk graag met mensen. Daarom maak ik ook rouwjuwelen op aanvraag. Niet de klassieke hangertjes of ringen, wel een juweel op maat waarbij mensen dan zelf een deeltje van de as van de overledene mogen toevoegen aan het ontwerp. Dat zijn heel emotionele momenten, maar ik zou het niet anders willen.”

“Juwelen maken, dat is zoals yoga voor mij: ik kan me volledig ontspannen.”

“Zelfstandig zijn staat synoniem met lange dagen alleen werken, maar dat deert mij niet. Ik put heel veel energie uit de gesprekken met klanten. Vaak blijven ze ook een hele tijd plakken en babbelen we over van alles en nog wat. Dat is heerlijk. Het zijn geen oppervlakkige contacten. Om ervoor te zorgen dat ik mezelf blijf uitdagen, haal ik veel uit een netwerk van startende ondernemers. Het zijn echte vriendinnen geworden. Zij zien mijn job vanuit een ander perspectief en zo ga ik ook zelf andere accenten leggen. Een grote valkuil is om te blijven werken en geen tijd te nemen voor je gezin. Daarom plan ik vakanties bewust in. Mon en Morris kunnen dan op mijn exclusieve aandacht rekenen. En dat is zo veel waard.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten