Leven, werk en passies van Sarah Lambersy

Wouter Verheecke

Sarah Lambersy wou eigenlijk in de rechtbank aan de slag, maar ruilde haar toga drie jaar geleden voor een schort en staat nu achter de toonbank van de viswinkel van haar ouders. Een ietwat gedwongen carrièreswitch, die ze zich nog geen minuut beklaagd heeft. “Ik kan niet zonder de zee en al wat die ons te bieden heeft.”

“Zowat drie jaar geleden had ik net mijn bachelordiploma rechtspraktijk op zak en wou ik nog een schakeljaar master in de rechten aanvatten, toen bij mijn mama een zware vorm van borstkanker werd vastgesteld. Ze kon niet meer in de viswinkel staan en mijn papa moest haar dikwijls rondvoeren, net voor de start van het zomerseizoen. Toen heb ik besloten om voor mijn ouders in te springen, wat ik voorheen al geregeld deed in de weekends en de vakantieperiodes. En nu sta ik er nog altijd, met volle goesting!”

“In de winkel hangt dit West-Vlaams gezegde. Op Instagram gebruik ik vaak de hashtag #sjetten.”© WVH

“Mijn ouders startten de zaak 25 jaar geleden op en verwierven een sterke naambekendheid, dus ik had wel wat te bewijzen als jonge twintiger. Vanaf dag één heb ik gewerkt aan mijn productkennis. We verkopen verse vis van hoge kwaliteit, waar ik helemaal achter sta. Onze sector ligt momenteel wat onder vuur op het vlak van duurzaamheid, maar wij werken zoveel mogelijk met seizoensproducten, respecteren de vangstquota en kopen veelal aan bij lokale vissers in Nieuwpoort of Duinkerke.”

“Onder water kom ik helemaal tot rust. Ik kan minutenlang naar dezelfde vissen staren.”© WVH

“Mijn vader staat in voor die aankoop en is dus achter de schermen aan de slag, maar zelf hou ik vooral van het rechtstreekse contact met de klanten. Ik maak graag tijd voor een praatje, want voor veel oudere mensen zijn wij de enigen die zij die dag zien. In de winkel heerst ook een familiale sfeer, ik ken veel personeelsleden al van toen ik nog een kind was. Ook voor de klanten geeft dit een goed gevoel. Zij beloonden me dit voorjaar met de award als ambassadeur van de handelaars in Koksijde.”

“Ik kan enorm genieten van een fikse strandwandeling met onze honden.”© WVH

“Mijn liefde voor de Noordzee en de visvangst gaat verder dan de winkel. Die komt ook terug in ons interieur thuis en ik heb tatoeages van een anker en een schelp. Die eerste is een ode aan mijn grootvader, die vroeger soldaat bij de marine en visser was. Hij heeft me al heel veel geleerd en is altijd een goeie raadgever. Hij heeft hetzelfde anker op zijn voorarm; mijn broer en ik lieten die allebei op onze ribben zetten. Die tweede tattoo kwam er dan weer ter ere van mijn mama, op mijn bovenarm.”

“Dit anker is een ode aan mijn moeders vader, mijn raadsman. ‘I refuse to sink.'”© WVH

“Mijn vriend Jel werkt nu als technicus aan het windmolenpark op de Thorntonbank voor Oostende en was voorheen onderwaterlasser. Van hem kreeg ik de microbe voor het duiken te pakken. Mijn vakantie breng ik het liefst in de rust van de natuur door, even weg van de toeristen. Vorig jaar trokken we met onze zwemvliezen naar de Azoren en dit najaar gaan we terug. Ik wil er niet te veel reclame voor maken, zodat het geen toeristisch oord wordt, maar het is er echt onbeschrijflijk mooi!”

“Ik sta helemaal achter onze producten. Ik vind het belangrijk dat ik weet waar die vandaan komen.”© WVH

“Hier thuis maak ik graag een fikse strandwandeling met onze honden, tot in Bray-Dunes en terug. Het liefst in het voorjaar, dan vind ik onze kust op zijn mooist. Dan is de zee wat woest en voel je de wind door je haren: zalig! Veel van mijn vriendinnen zijn na hun studies in de grootsteden blijven hangen, maar ik heb de zee echt nodig. We hebben hier heel veel mooie dingen te bieden: het strand, de duinen, mooie winkelstraten… Daar geraak ik echt nooit op uitgekeken!”

Wie is Sarah Lambersy?

Sarah Lambersy (24) groeide samen met haar broer Maxim (22) op in Koksijde. Ze woont nog thuis bij haar ouders, Reginalt Lambersy en Patricia Madou.

Ze is samen met Jel Van Herck (30), die offshore technician is. Zelf verdient ze de kost als zaakvoerster van viswinkel Saumon d’Or in de Zeelaan in Koksijde.

Ze noemt zichzelf ‘Meisje van de zee’ op Instagram en kan zo doorgaan als de officieuze ambassadrice van de Noordzee en de Westkust.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.