Leven, werk en passies van Nel Bonte

Redactie KW

Nel Bonte is een jonge beeldende kunstenaar met een passie voor ruimtelijke en beeldende vormen. Na haar studies master in de beeldende kunsten in Antwerpen, trok ze terug naar haar West-Vlaamse roots. Ze woont en werkt nu in haar kunststudio in Lichtervelde.

“Als kind zat ik op school in Lenteland in Roeselare. Daar kwam op een gegeven moment een beeldhouwer langs die ons een portretje leerde boetseren in klei. Ik was blijkbaar de beste van de klas en had de smaak te pakken. Niet veel later was ik me al gretig aan het uitleven in de richting tekenen aan de SASK in Roeselare, waar ik nu ook enkele uurtjes lesgeef. Een volgende stap was vlug gezet: ik trok naar de kunsthumaniora aan de Maricolen in Brugge. Na een specialisatiejaar en een jaartje beeldhouwen aan de KASK in Gent, ben ik naar Antwerpen getrokken, waar ik de studie beeldende kunst vervolmaakte.”

“Nadat ik een wedstrijd won, had ik budget om grote installaties te bouwen, zoals 2-PILLIO.”

“Zoals zoveel afgestudeerden in de kunst, koos ook ik voor een specifieke lerarenopleiding. Er zijn maar weinig kunstenaars in België die van hun creaties alleen kunnen leven. Daarom werk ik soms als beeldhouwer voor andere kunstenaars. Ook in Mu.ZEE hielp ik al mee installaties bouwen. Tegenwoordig gids ik in de vakantieperiodes ook in het Permekemuseum in Jabbeke.”

Deepan, de atelierpoes.
Deepan, de atelierpoes.

“Ik had het geluk al snel een wedstrijd te winnen, waardoor ik budget had om een grote installatie te bouwen. Zo bouwde ik 2-PILLIO voor het woonzorgcentrum in Hoogstraten en RE3 voor de campus Vesta in Ranst. Er staan nog andere kunstwerken in de publieke ruimte op stapel. Wat ik het liefst doe, is met afgewerkte sculpturen naar een locatie rijden, waar ik ze in een speciale setting zet – bijvoorbeeld op de parking van een warenhuis – en foto’s neem, die dan ook weer een kunstwerk worden. Evengoed zet ik verschillende kunstwerken bij elkaar, zodat ze dialogeren en zo een nieuwe betekenis krijgen. Inspiratiebronnen voor mijn werk zijn verlaten plaatsen, de industrie, herinneringen uit mijn kindertijd, dagdagelijkse objecten…”

Het werk in het atelier is vaak 'mannenwerk'. Hier last Nel een sokkel.
Het werk in het atelier is vaak ‘mannenwerk’. Hier last Nel een sokkel.

“Het eerste wat ik doe als ik opsta, is mijn poes Deepan eten geven. Na mijn ontbijt stap ik mijn ateliergedeelte in – ja, dat kan in pyjama (knipoogt) – en vlieg ik erin. Doorgaans weet ik op voorhand welke sculptuur ik ga aanpakken. Meestal werk ik aan verschillende projecten tegelijkertijd. Dat gaat van kleine aquarellen over schaalmodellen boetseren tot installaties van vijf meter hoog opzetten waarbij ik moet zagen, lassen, schilderen, mallen bouwen… Soms zit ik van kop tot teen onder het stof, net als mijn ateliergenoot Deepan. (lacht) En ja, het is best mannenwerk soms. Ertussen hou ik van de stilte, van de houtkachel die brandt of de filter van de visbak die borrelt, en van het geluid van de vogels die op mijn dakatelier noten naar beneden smijten. Als ik weg wil zijn van al dat werk, leef ik mij uit in de fitness.”

De sculptuur GORST op een verlaten parking.
De sculptuur GORST op een verlaten parking. “Kunstwerken in een speciale setting zetten, is het liefste wat ik doe.”

“Het lijkt me fijn om eens een heel grote ruimte in te palmen, waarin ik al mijn grote installaties kan tonen. En waar dan nog het liefst veel volk op afkomt natuurlijk! (lacht) Zoals iedere kunstenaar droom ik ervan om van mijn kunst te kunnen leven. Als ik verder luidop kan dromen: een galerie die mij promoot, internationaal exposeren en deelnemen aan een biënnale. Oh ja, en graag zou ik tijd blijven maken om te koken! Zoals bij een tentoonstelling een geïnteresseerd publiek mij gelukkig maakt, kan ik er ook heel blij van worden als mensen mijn hapjes mooi en lekker vinden. Een andere droom is om ooit nog te leren drummen: er is plaats genoeg in mijn atelier voor een drumtoestel. Tot dan vermaak ik me met mijn ukelele, klarinet en mondharmonica, die me in mijn atelier even mijn kunst doen vergeten.”

(Hilde Van Canneyt)

Leven, werk en passies van Nel Bonte

Wie is Nel Bonte?

Nel Bonte (32) groeide op in Roeselare, samen met haar broer en zus, mama en papa en chinchilla Massaud.

Ze woont en werkt in haar atelier in Lichtervelde. Haar vriend woont in Antwerpen en werkt als technisch decorontwerper in de Antwerpse opera.

Ze is zelfstandig beeldhouwer en is vooral bekend om haar sculpturen en grote kunstinstallaties

.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.