Leven, werk en passies van Barbara Broucke

© Davy Coghe
Nancy Boerjan

Ze vindt het lang niet altijd vanzelfsprekend, maar sinds Barbara Broucke besloot om alleen nog haar hart te volgen, vallen de puzzelstukjes van haar leven als vanzelf in elkaar. En zo ontdekte ze de wereld, haar roeping als make-up artist en zichzelf.

“Ik ben een heel nieuwsgierige mens, ik ben in zowat alles geïnteresseerd. En niet alleen op creatief vlak. Onlangs las ik iets over bitcoins, en dan wil ik daar meer over weten. Ik leer graag bij, wil voortdurend evolueren en groeien als mens. Dat curieuze had ik als kind al, ook al was ik me daar toen minder van bewust. Ik volgde muziek en drummen, woord en drama aan het conservatorium, deed ballet en hiphop, turnde bij Rust Roest, zat in de scouts… Maar toen moest er plots een studierichting gekozen worden, en ik koos zonder veel nadenken voor communicatiebeheer want daar zou ik zeker werk mee vinden. Maar eens die studie af was, zag ik het gewoon niet zitten om ermee aan de slag te gaan.”

“Nieuw-Zeelanders houden van verkleedfeestjes, dus ook op dat vlak heb ik er mijn handen vol aan make-up opdrachtjes.”

“Ik reisde zes maanden alleen door Midden-Amerika. Die ervaring heeft me veel geleerd, niet in het minst over mezelf. Het heeft me meer volwassen gemaakt. Thuis kan je altijd terugvallen op anderen, alleen op reis kon ik niet anders dan op mezelf vertrouwen. Ik ondervond dat als je kiest voor wat je zelf echt wil, er dan vaak onverwachte deuren open gaan. Niet dat alles dan vanzelf gaat, echt niet. Maar eens een keuze gemaakt, zag ik kansen die me voorheen allicht niet waren opgevallen. Het vraagt wel moed om die kansen te benutten.”

“Ik teken graag portretten, van vrienden of van mensen die ik zomaar onderweg passeer, maar ook dieren. Deze vind ik zelf heel mooi.”

“Make-up artist worden is iets wat me overkomen is, maar dan ook vanaf het eerste moment aanvoelde alsof het zo moest zijn. Ik verslond alle opleidingen waar ik lucht van kreeg: gewone make-up, face- en bodypainting, special effects… En dat doe ik tot op vandaag met hart en ziel, maar na enkele jaren wilde ik ook wel eens, binnen de make-upscene, iets nieuws doen. Ik had het toen toevallig met een cameraman over mijn droom om mee te werken aan een film als Lord of the Rings en hij raadde me aan om gewoon naar Nieuw-Zeeland te reizen, waar opnames voor The Hobbit gepland stonden. Met een klein hartje heb ik een ticket geboekt. En in Nieuw-Zeeland nam ik elke opdracht aan die ook maar iets met make-up te maken had, soms gratis, alleen maar om bij te leren. Ik had het geluk om de juiste mensen te vinden en zo belandde ik echt in het make-upteam van The Hobbit. Ik wist niet waar ik het had, het voelde allemaal zo juist.”

“Mijn vriend en ik dansen graag salsa……………”© Davy Coghe

“Er zat helemaal geen plan achter, maar ik pendel nu sinds zeven jaar tussen Nieuw-Zeeland en België. Kiezen is geen optie. Ik woon graag in Nieuw-Zeeland. Er worden veel films gedraaid, dus vind ik er meer werk. Maar het leven is er ook veel meer relaxed dan bij ons. Hier kom ik dan weer graag terug bij mijn vrienden en familie, het blijft thuis komen. Ik geniet er ook van om hier dan weer oude gebouwen te zien, hoe vreemd dat ook klinkt. Nieuw-Zeeland heeft nauwelijks geschiedenis, het eiland is pas tweehonderd jaar bewoond. En tijdens mijn verblijf hier geef ik zelf workshops, want ik geef wat ik intussen aan ervaring opbouwde graag door aan anderen.”

“Ik woon graag in Nieuw-Zeeland. Het leven is er een stuk meer relaxed dan bij ons.”

“Ik teken nog niet zo lang maar wel heel graag. In Nieuw-Zeeland hebben veel mensen een creatieve bezigheid en daar komen ze ook graag mee naar buiten. Dat geeft een soort stimulans die ik prettig vind. Het hoeft daarom niet meteen grote kunst te zijn zoals bij ons, het is gewoon iets leuks om te doen.”

“Ik las ‘Naduah’ van Lucia St. Clair Robson, over een vrouw die twee keer uit haar vertrouwde omgeving weg geroofd wordt, op mijn veertiende. Het verhaal is me altijd bijgebleven.”

Wie is Barbara Broucke?

Barbara Broucke (38) groeide op in Brugge. Ze is de dochter van Hendrik Broucke en Ingrid Pylyser en heeft een broer Joost en zus Lies.

Ze studeerde communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool Gent. Nadien volgde ze diverse make-upopleidingen en ging vier jaar later als make-up artist aan de slag. Dat bracht haar onder meer op de set van de film The Hobbit in Nieuw-Zeeland.

Ze woont afwisselend in ons land en in Auckland in Nieuw-Zeeland, samen met haar vriend.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.