Lenteschoonmaak in huis en hoofd

Getty © Getty Images/iStockphoto
Nancy Boerjan

De eerste lentedagen zijn voor velen het sein om een frisse wind door het huis te laten waaien: tijd voor de lenteschoonmaak! We hebben er dit voorjaar de tijd voor en het resultaat kan ons alleen maar een beter gevoel geven. Trek je werkoutfit aan en ga aan de slag met spons, water en zeep. Marie Kondo en andere schoonmaakgoeroes helpen graag een handje.

De in Japan geboren Marie Kondo was van jongs af aan al in de ban van opruimen. In haar visie KonMari heet die verandert je leven als je orde en rust aanbrengt in de ruimte om je heen. Dat klinkt als een stelling die we in deze bewogen tijd zeker moeten uitproberen. Wie schoonmaken en opruimen door de bril van Marie Kondo bekijkt, ziet hier helemaal geen vervelend klusje in, maar juist een ritueel waar je je beter van gaat voelen. De kern van haar filosofie is dat je jezelf bij elk object in huis de vraag stelt: word ik hier blij van? Het antwoord kan alleen uit jezelf komen. Ben je een boekenwurm dan mogen de boeken blijven. Wie nooit een boek uit zijn of haar boekenkast plukt, kan overwegen om de collectie de deur te wijzen. Die manier van denken kan je doortrekken naar andere delen van het leven. Wie de kunst van het opruimen onder de knie heeft, gaat vanzelf ook ‘opruimen’ op het vlak van werk, liefde en vrijetijdsinvulling.

Tips van Marie

Stel jezelf de vraag of een object op dit eigenste moment in je leven bruikbaar is. Spullen met een emotionele waarde kun je bewaren, of je maakt er een foto van om het goeie gevoel bij te houden.

Werk in stappen. Het hele huis hoeft niet in één keer opgeruimd te worden. Werk ook per categorie eerst kleding, dan schoenen, dan boeken en niet per kamer. Dat gaat sneller vooruit.

Haal alle spullen uit de kast en onderwerp ze stuk voor stuk aan een kritisch onderzoek. Dat helpt om bewustere keuzes te maken.

Hanteer een ‘verticale orde’. Alles wat verticaal opgeruimd kan worden, mag op die manier gestockeerd worden. Maak bijvoorbeeld rolletjes van sokken en lingerie en zet die rechtop tegen elkaar in de lade. Altijd overzicht bewaren is dé remedie tegen een rommelige lade of kast.

Jarenlang administratie bewaren is nergens voor nodig. Vijf jaar bewaren is meer dan voldoende. Twijfelgevallen fotografeer je en bewaar je in je computer, en handleidingen vind je tegenwoordig online.

Tips van Dominique

Niet alleen Marie Kondo strooit duchtig in het rond met schoonmaak- en opruimtips. Ook de Française Dominique Loreau, die al jaren in Japan woont, zet in haar boek De kunst van de eenvoud uiteen hoe verfrissend het kan zijn om je omgeving aan een kritische check-up te onderwerpen. Je woning grondig schoonmaken en alles wat overtollig is weghalen: het is ook volgens haar een uitstekend ritueel om behalve in huis ook ruimte in je hoofd te creëren.

Poetsen is een ritueel waar je je beter van gaat voelen

Breng stijl en eenvoud in je kleerkast. Beperk je tot drie verschillende kleuren voor je outfit, die je vervolgens in de verf zet met enkele gewaagde, kleurrijke accessoires.

Rol kabels en draden op in een 8 voor je ze opbergt.

Schaf een aantal opvouwbare mandjes aan waarin je je wasgoed op temperatuur en per soort kunt sorteren.

Bewaar conserven in een lade, dan zie je meteen wat je in huis hebt.

Laat de ventilator van je dampkap in een bad vol water en een beetje vaatwasmiddel weken om het vet te verwijderen.

Gooi alles wat je het voorbije jaar niet gebruikte weg.

Test uit hoelang je het kan volhouden zonder een voorwerp dat je onmisbaar acht.

Ga nooit voor een tweede keus. Hoe perfecter je omgeving is, hoe serener jij je voelt.

Tips van oma

Schoonmaken doet goed, daar zijn alle deskundigen ter zake het over eens. Onze grootmoeders maakten er een erezaak van om het huis van onder tot boven lenteklaar te maken. Tot slot dus nog een handvol tips uit de oude doos.

Sla geen enkele ruimte over. Begin telkens bovenaan de kamer, zoals de raamkozijnen of de bovenkant van een kast, en werk zo naar onderen.

Vergeet de muren en plafonds niet. Ruwe muren kun je stofzuigen, keukenmuren ga je te lijf met een ontvetter.

Dit is het moment om je parketvloeren onder handen te nemen met wax of andere verzorgingsmiddelen.

Bekijk vooraf zorgvuldig de wasvoorschriften, maar heel wat gordijnen kunnen zonder problemen in de wasmachine.

Vervolgens zijn de ramen zelf aan de beurt. Geef die een grondige zeepbeurt op een niet al te zonnige dag, dan heb je minder kans op vervelende strepen.

Maak het terras klaar voor de eerste zon. Schrob alle vuil met een schuurborstel en een mengeling van water met natriumpercarbonaat (de zachte versie van bleekmiddel).

De acht afleveringen van ‘Tidying up with Marie Kondo’ zijn nu te zien op Netflix.

‘De kunst van eenvoud’ door Dominique Loreau, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts,238 blz., 22,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.