Ons proefkonijn in restaurant d’Afspanning in Beernem: Comfortfood met sterallures

Goedele Verrecas

Zonder veel kunst- en vliegwerk eenvoudige ingrediënten vernieuwend op tafel zetten. Zo interpreteert chef Joost Meire van restaurant d’Afspanning in Beernem zijn keuken. Met ervaring in top- en sterrenzaken als Manoir Stuivenberg, Maison Vandamme, Oud Sluis en ‘t Hof van Vivenkapelle, vertaalt hij vandaag zijn culinaire kennis naar wat hij zelf graag comfortfood noemt. Kleine nuance waardig, hier proef je de luxueuze variant van wat comfortabel lekker mag zijn. We duiken de avond in met een aperitief maison – cava met huisgemaakte vlierbloesemsiroop – en een fijne brandade van kabeljauw met komkommer en postelein als begeleidend hapje. Gastvrouw Heidi Dewitte suggereert ons het 4-gangenmaandmenu om de signatuur van de chef verder te ontdekken.


Als voorgerecht proeven we een in olijfolie traag gegaarde Noorse zalm, met gefermenteerde spitskool met komijn, een crème van venkel en dragon en een kaviaar van zalm en haring, gevolgd door een ‘Belle Flamande’ kipkroketje. Het hoofdgerecht volgt vlot en nodigt halfweg uit tot een tactische borden wissel met mijn tafelgenoot. We proeven een op ‘t vel gebakken schelvisfilet met karnemelkpuree, handgepelde Noordzeegarnalen en een beurre blanc van garnalen en voelen ons verwend met een heerlijk gegrild varkensribstuk ‘Duroc d’ Olives’ met schorseneren, in zoutkorst gegaarde Cevenne ui, gekonfijte knoflook en een verrassende jus, geparfumeerd met koffie. Wat qua smaak ideaal laat doorschakelen naar het dessert. Ons tafelgenot? Een royale witte dame als klassieker en een langzaam gegaarde ananas met mango, kokossorbet en een crème chiboust van passievrucht als grote troef. En dat is ook de unieke en beschermde erfgoedlocatie van de zaak. Een achttiende-eeuwse hoeve waar vroeger de paarden op rust gingen, in d’afspanning. En dat verhaal voedt heerlijk de beleving van onze avond.


Bloemendalestraat 2 in Beernem – www.afspanning.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be


WIN EEN WAARDEBON VOOR RESTAURANT D’AFSPANNING

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Joost Meire? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven. Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.