Ons proefkonijn bij Cousteau in Ichtegem: focus op volle smaak

Guy Dresen serveert een klassieke keuken met een perfecte bereiding en afwerking. © Michael Dehaspe Westtoer
Nancy Boerjan

Halfweg de werkweek maar restaurant Cousteau vult zich algauw met gezellig geroezemoes.

Stijlvol ingericht, werken uit de Oostendse galerie van huisvriend Tom Gerits sieren de muren, van op het plaatsje dat ons wordt toegewezen kijken we uit op het tuingroen en het terras waar het ‘s zomers heerlijk zitten moet zijn. Vijf jaar geleden openden Guy Dresen (35) en Julie Sneyaert (31) de deuren van hun restaurant in Ichtegem. De naam, Cousteau, verwijst naar de roots van Guy aan onze kust.

Guy leerde koken aan de hotelscholen Ter Duinen en Ter Groene Poorte en ontmoette enkele jaren later Julie op de werkvloer van restaurant Ten Bogaerde in Koksijde. In Cousteau serveert hij een klassieke keuken waarin een perfecte bereiding en afwerking centraal staan. De kraakverse, lijngevangen kabeljauw met jonge prei, een smeuïge puree en botersaus die hij ons voorzet, is daar een verrukkelijk voorbeeld van. Hij werkt graag met noordzeevis, maar een mooi stukje kalfsvlees met girolles en erwtjes bekoort hem net zo goed. En hij houdt rekening met wat de seizoenen hem bieden: tomaten in de zomer, wild in het najaar. Streekproducten krijgen de voorkeur – “zowat alle zuivel halen we hier in de buurt” -, maar de volle smaak van de ingrediënten primeert.

In zijn voor- en nagerechten permitteert hij zich wat meer speelsheid. Daar komen Frans-mediterrane en Aziatische ingrediënten als basilicum, wasabi of samba thee – een kruidenmix die het dessertje met chocolade en braambes een verrassende twist geeft – bij om het hoekje kijken.

De wijnkaart komt op rekening van gastvrouw Julie. Zij selecteert een ruim aanbod wijnen van goeie huizen, die naadloos aansluiten op de gerechten van Guy.

Cousteau, Oostendesteenweg 230 in Ichtegem, www.cousteau.be

Meer adressen op www.hetlekkerewesten.be

Win een waardebon voor Cousteau

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Guy Dresen? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar http://www.kw.be/winetentjeen waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.