Dineren met Portugese flair

Octopus met gepofte aardappelen en paksoi. © Goedele Verrecas
Goedele Verrecas

Een mond vol pure, eenvoudige smaken en texturen. Dat is de keuken waar ze in Portugal wel raad mee weten. Vol verwachting trekken we dan ook richting restaurant Goline in Lichtervelde, waar de Portugese chef Tiago Seabra zijn signatuur neerzet. En zonnig vuurwerk op het bord een vertaling is van goeie klassiekers met een Portugese knipoog. Het antwoord op de chefs boeiende roadtrip: van studies in Lissabon, tot een stage bij Duke’s Palace in Brugge en de liefde voor onze gastvrouw Céline. We starten de avond en klinken met een Portugese Messias Brut, een huisaperitief op basis van witte porto, munt en limoen op de zomer die mag komen. Met een begeleidende pasteis de bacalhau en bouchotmosseltjes ‘à bulhão pato’ als hapjes. “Maar,” zo vertelt de chef ons, “we willen toegankelijk zijn voor iedereen die tot bij ons komt. Van een driegangenmenu dat elke zes weken verandert, tot een kleine à-la-cartekaart, waarbij ik alles zelf bereid. En mijn Portugese verhaal de kaart kleurt, maar niet domineert.” En zo proeven we als voorgerecht een traaggegaarde zalm met quinoa en rode biet en -gezien het seizoen- witte asperges in een mousseline van koolzaalolie, met nootham en een kort gebakken ei. Gevolgd door de vis volgens het marktaanbod, en dat is vandaag een heerlijk bereide roodbaars met groene peultjes én -op aanraden van de gastvrouw- de octopus met gepofte aardappelen en paksoi. De zoete zonde? Die etaleert zich als een klassieke dame blanche voor mijn tafelpartner, zelf kies ik voor een tongstrelende carpaccio van ananas met huisbereid porto-ijs. “Een ode aan mijn opa,” vertelt de chef, “die in mijn vroegste herinneringen zijn verse ananas met witte porto overgoot.” Een voltreffer, en benieuwd naar meer. We noteren in de agenda: de Goline-tapasavonden op donderdag en zondag in de zomerzon van juli en augustus.


Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van de Portugese chef Tiago Seabra? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier