Lekker met bloemen

© GLO
© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Deze bloemen zijn niet enkel een streling voor het oog, maar ook voor je smaakpapillen! Je kan eetbare bloemen op talloze manieren gebruiken in de keuken. Denk wat verder dan een viooltje als decoratie. Bloemen in je gin and tonic , in ijsblokjes, koekjes, salades, siroop… Let wel op: gebruik enkel bloemen die je zelf hebt gekweekt, of waarvan je weet van waar ze komen.

Oost-Indische kers

Een klassieker, en helemaal terecht. Oost-Indische kers is niet alleen supergemakkelijk om te kweken, alle delen zijn ook nog eens eetbaar. De zaden kan je zelfs pekelen zoals kappertjes. Zowel de bloemen als de bladeren kan je opeten en hebben een lekkere, ietwat pittige smaak.

Dille

Dille is een favoriet kruid in de keuken, maar de bloemen zijn eigenlijk nog lekkerder en smaakvoller dan de bladeren. Bovendien is dit echt een topper in gelijk welke tuin.

Lavendel

Topcombinaties met lavendel: strooi een paar bloemen over chocoladecake, in een glas champagne, bak ze mee in een koekje… Lavendel smaakt enorm fel door, dus gebruik deze bloemen met mate.

Zonnebloem

Dat de zaadjes eetbaar zijn, is al lang bekend. Maar wist je ook dat je de bloemen mag opeten? Je kan de bloemknoppen oogsten net voor ze zich openen en op dezelfde manier klaarmaken zoals artisjokken. Eerlijk, het smaakt wel wat bitter. Nog een optie is om de bloemblaadjes te oogsten en te gebruiken om je slaatjes op te fleuren. Deze smaak is niet zo bijzonder, maar het oog wil ook wat, niet?

Dropplant

De naam zegt het al: deze bloemen zijn perfect voor wie houdt van anijs. Strooi deze paarse bloemetjes over een salade of in een fancy drankje.

Bergamotplant

Ik ben een grote fan van de bergamotplant. Deze plant werd op mijn terras permanent bezocht door bijen, vlinders, hommels en zelfs kolibrievlinders. ’s Avonds kwamen de motten er massaal op af. Het blad verspreidt een heerlijke geur, die doet denken aan de bergamotvrucht en EarlGrey-thee. Gebruik de bloemblaadjes in een ijsklontje!

Tijd om te zaaien

Het is lente, dus het is tijd om te beginnen zaaien. Maar wanneer doe je dat precies? Je kan een zaaikalender raadplegen, zoals die op de website van Velt. Daar vind je een handige moestuinkalender. Zaai je liever bloemen? De meeste eenjarige bloemen zaai je nu binnen en kunnen vanaf de IJsheiligen in mei naar buiten. De beste tip? Volg de instructies op de verpakking.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.