LDD en LDL

Steven Claerhout maakt van het ‘huwelijk’ met zijn Dwars door Amerika-kompaan Wouter Deboot een open relatie. Elke week gaat hij op date en brengt hij hier verslag uit. “Ik zoek niks, maar ik sluit ook niets uit”, zo houdt Steven de kans op de ultieme match open.


Een mens maakt fouten. Zeker in zijn jonge jaren. Om uit te leren voor later. Ooit bezorgde een West-Vlaams politicus mij inspiratie voor een platte grap. Toen Jean-Marie Dedecker een partij oprichtte waar hij zijn eigen naam aan verbond, dacht ik: ‘dit kan beter’. Ik veranderde de c in een extra k, maar riep naast mijn persoonlijke Lijst De Dekker ook nog een Lijst De Lekker – voor de niet-West-Vlamingen: lekken is kussen – in het leven. Op die manier kon ik mijn veroveringen rangschikken op basis van wat ik met hen uitstak. Fouter dan fout.

Louter voor de grap dus, maar soms gaan zelfs grappen een eigen leven leiden. En daar wil ik komaf mee maken. “Zeg Steven, je weet nog wel. Dat meisje dat je hebt leren kennen toen we op weekend waren in Hamburg. Staat die op jouw Lijst De Dekker of De Lekker?” Vragen zoals deze wil ik niet meer. Daar ben ik veel te oud voor geworden.

Blijf ik wel jong genoeg van geest om alleen oud te worden?

Volgens mijn leeftijd is het trouwens al een paar decennia tijd voor iets serieus, maar die boot miste ik meermaals. Of hield ik bewust af. Ik ben graag single. Het is kiezen voor het moment. Zonder te denken aan later. Zodra die bezorgdheid binnensluipt, duikt meteen ook de vraag op: blijf ik wel jong genoeg van geest om alleen oud te worden? Ik hoop dat de angst omtrent mijn toekomst me nooit in die mate bevangt dat die me drijft in de armen van iemand die dan toevallig voorhanden is. Of dat ik kinderen zou maken om mijn oude dag wat op te fleuren. Ik mag er niet aan denken.

Tegen beter weten in ben en blijf ik een romantische ziel. Plots zal de ware – of haar knappere zus – mijn pad kruisen. Zij zal voor mij een punt zetten achter een leven vol vraagtekens. Een waanidee natuurlijk, maar werkbaar, en intussen amuseer ik mij. Telkens tot het moment waarop ik denk dat ik écht verliefd ben. Dan stopt de pret, want keer op keer springt dan bij mij het licht op groen om moeilijk te gaan doen. In een wereld zonder issues vind ik er probleemloos wel een paar uit.

Tegen beter weten in ben en blijf ik een romantische ziel. Plots zal de ware – of haar knappere zus – mijn pad kruisen.

Mij daar niet meer aan bezondigen, is mijn belangrijkste voornemen voor het nieuwe jaar. Een voornemen dat ik meteen in de praktijk kan brengen, want ik heb iemand ontmoet. Maud. Zij zou het kunnen worden, het winnende lot.

We zagen elkaar nog maar één keer, maar aan toewijding ontbreekt het me niet. Ik leerde haar kennen tijdens de laatste uren van 2018 en het jaar daarop is ze nog altijd perfect. Een hele oudejaarsnacht babbelden we, zonder meer. Een bewuste keuze voor voorzichtigheid, en de geboorte van mijn Lijst De Kwekker.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.