Krachtig ketogeen

Redactie KW

Een nieuw leven in 14 dagen? Pascale Naessens leert je in Ketokuur 2 samen met twee experten meer over het succesvolle en boeiende ketogeen dieet. Met 50 nieuwe recepten gaat ze dieper in op de materie: waarom werkt keto? Maar je leest ook meer over cholesterol en intermitterend vasten.

Een gevarieerd voedingspatroon biedt de beste garantie op een gezond en energiek lichaam. Ketokuur 2 leert je eten maken en smaken met dagschema’s ontbijt, lunch en diner voor een kuur van twee weken. Bij een ketogeen dieet zijn groenten misschien nog wel belangrijker; ze zijn je beste bron van vezels en geven smaak, kleur en structuur aan je gerechten. De recepten in het boek bevatten weinig koolhydraten, een gematigde hoeveelheid eiwitten en goede vetten: een lekker, gevarieerd en gezond dieet.


Noten-kaasbrood met Provençaalse kruiden

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng het notenmeel met het natriumbicarbonaat, kruid met peper en een beetje zout en voeg de Provençaalse kruiden toe. Meng er de mascarpone en de eieren door.

Kneed de kaas door het notenmeel.

Vorm van het deeg een ovaal van 1,5cm dik. Maak er kruislings inkervingen in en strijk er flink wat olijfolie over. Kruid nog wat extra met Provençaalse kruiden en zet 40 minuten in de oven.

Dit kaasbrood is het lekkerst als het lauw is. Mijn advies is om er een grotere portie van te maken. Je kunt het tot drie dagen bewaren in de koelkast of langer in de diepvries. Zet het in beide gevallen voor het opdienen nog even in de oven. Zo heb je in een mum van tijd een heerlijk ontbijt. Je kunt het eventueel beleggen met kaas of iets anders, maar het is zo ook lekker.

Tip: Sommigen zijn de typische smaak van amandelen een beetje beu, en als je niet van de smaak houdt, is dat heel begrijpelijk. Maar weet dat je amandelnoten altijd kunt vervangen door andere noten; hazelnoten bijvoorbeeld zijn ook heel lekker. Maal ze zelf of koop ze gemalen.


Dit heb je nodig voor 4 porties.

Ontbijt werk: 10 tot 15 minuten, gaartijd: 40 minuten.

  • 200 g amandelmeel (zie tip)
  • 200 g geraspte emmentaler
  • 2 eetlepels mascarpone (60 g)
  • 2 eieren
  • 1 tl natriumbicarbonaat
  • Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn…)
  • peper en zout
  • olijfolie


Griekse salade met bloemkoolrijst en feta

Hak de bloemkool grof in een hakmolentje en doe de stukken in een pan met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Roerbak de bloemkool beetgaar in een paar minuten.

Snijd de tomaat in kwarten, haal de pitjes eruit en vang het vocht op (door een zeef). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd het stukje komkommer in de lengte doormidden en schraap de pitjes eruit met een lepel. Snijd het vruchtvlees in maantjes. Hak de peterselie fijn en snijd de ui in reepjes.

Doe alle groenten en de olijven in een kom, kruid met peper en zout en roer goed. Verbrokkel er de feta over.

Meng het tomatensap met het sap van ½ citroen en voeg 4 eetlepels olijfolie (24 g) toe. Giet de vinaigrette over de salade. Serveer met een kwartje citroen.

Tip: Zijn de porties over het algemeen te groot voor jou of heb je minder honger, neem dan een half pakje feta. Ook omgekeerd geldt, heb je nog honger, neem dan meer.


Dit heb je nodig voor 2 personen.

Lunch werk: 15 minuten, gaartijd: 5 minuten.

  • 150 g bloemkool
  • een handvol olijven (100 g)
  • 1grote tomaat (200 g)
  • 1 kleine ui (60 g)
  • 15cm komkommer (150 g)
  • een handvol bladpeterselie
  • 1 pakje feta (200 g) (zie tip)
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout


Thaise curry van gehakt met groenten

Snijd de boontjes in tweeën en kook ze gaar in weinig water met wat olijfolie (15 g). Leg een deksel op de pan. Hak de spitskool grof en voeg toe. Kruid met wat peper en zout. Leg het deksel weer op de pan. Check af en toe of de groenten niet droogkoken. Voeg dan wat extra water en/of olijfolie toe.

Kruid het vlees met peper en zout en maak er 8 tot 10 balletjes van. Bak ze in een pan met wat boter (20 g). Snijd de ui grof en voeg toe. Als het vlees gebruind is en de uien zacht zijn, voeg je de kokosmelk toe, samen met de rodecurrypasta. Laat even koken. Zet het vuur lager.

Giet het water van de groenten af en voeg ze toe aan de curry. Serveer in diepe borden en werk af met wat verse kruiden, zoals bladpeterselie.

Tip: Afhankelijk van het merk kan de currypasta heel sterk zijn. Proeven is de boodschap. Kies ook currypasta die weinig koolhydraten bevat. Hoe puurder de pasta, hoe minder koolhydraten.


Dit heb je nodig voor 2 personen.

Diner werk: 15 minuten, gaartijd: 20 minuten.

  • 300 g rundergehakt
  • 1 kleine ui (70 g)
  • 100 g sperziebonen
  • 200 g spitskool
  • 150 g kokosmelk
  • 1 el rodecurrypasta (30 g)
  • bladpeterselie (afwerking)
  • olijfolie en boter
  • peper en zout


Pascale Naessens is de best verkopende culinaire auteur in België en een inspirerend boegbeeld van pure en gezonde voeding. Met Ketokuur 2 brengt ze een vervolg uit op het succesvolle boek Ketokuur. Je krijgt niet alleen recepten, maar ook deskundige uitleg van experten William Cortvriendt en Hanno Pijl.

‘Ketokuur 2. Een nieuw leven in 14 dagen’, Uitgeverij Lannoo, 223 blz., 25,99 euro.