Kokkerellen op een kampvuur

Wie zei dat je ver moet reizen om te ontspannen? Om er even helemaal uit te zijn? Vakantiegevoel roep je net zo goed op in je eigen achtertuin. Bereid er eenvoudige lekkere gerechten op een kampvuur, barbecue of gaspitje en je waant je zo uitgenodigd op een diner in de Zuid-Europese buitenlucht.

Arno en Mireille van Elst, de oprichters van het creatief-culinaire bedrijf The Holy Kauw Company, begonnen vijf jaar geleden hun avontuur. Holy Kauw houdt zich bezig met eten in de breedste zin van het woord. Het eten, de aankleding en de fotografie mogen gerust omschreven worden als robuust, puur en eigenzinnig. Naast hun cateringbedrijf hebben Arno en Mireille ook al enkele kookboeken op hun actief. Met Backyard Cooking spelen ze perfect in op de tijdsgeest: ontspannen koken in je eigen achtertuin.

Steengoede panini

Dit heb je nodig voor 4 personen:

1 ciabatta of stokbrood

1 tomaat, in plakjes

1 paprika, in ringen

1 rode ui, in ringen

salami of andere vleeswaren

zwarte olijven, zonder pit, in plakjes

stukje kaas naar keuze (bijv. mozzarella, blauwschimmel, brie of gewoon een plakje Goudse)

olijfolie

Zo maak je het:

Tijdens een reis door Italië leerden we dat ‘panini’ het meervoud van ‘panino’ is en dat dit ‘klein broodje’ betekent. Omdat een (contact)grill in geen velden of wegen te bekennen is op reis, kwamen we ooit op het idee om het brood plat te drukken met een grote kei. Een fantastische techniek om mooie platte panini met een grillstreep te maken. Hieronder een voorbeeld van wat je zou kunnen gebruiken als beleg, maar: alles kan!

Zorg dat de barbecue warm is.

Snijd het brood in 4 gelijke stukken en halveer die.

Smeer alle helften aan de buitenkant in met een beetje olijfolie.

Beleg de onderste helften van het brood met de ingrediënten en dek af met de bovenste helft.

Leg de broodjes op het barbecuerooster en druk goed plat met een grote steen (zorg dat de steen goed schoon is, niemand wil zand tussen zijn kiezen).

Gril het brood op deze manier aan beide kanten tot er streepjes op staan, de binnenkant loeiheet is en de kaas gesmolten. Dat duurt afhankelijk van de temperatuur van de barbecue circa 10 minuten.

Gaat het te hard en worden de broodjes te donker? Wikkel ze in aluminiumfolie en verwarm ze daarin voort.

BBQ-caesarsalade

Simone van Rees
Simone van Rees

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Nodig voor de dressing:

2 eidooiers

2 tenen knoflook, fijngewreven of fijngehakt

3 ansjovisfilets, in kleine stukjes

1 el mosterd

sap en rasp van 1 citroen

300 ml zonnebloemolie

Nodig voor de salade:

1 oud brood (stokbrood, ciabatta of boerenbrood)

4 hardgekookte eieren

1 teen knoflook, in plakjes

olijfolie

1 krop Romeinse sla of 2 kropjes little gem, blaadjes gewassen en uitgelekt

50 g geschaafde Parmezaanse kaas

sap van oe citroen

1 teen knoflook, fijngehakt of gekneusd

250 g zoete trostomaatjes, eventueel kort geroosterd op de barbecue

Zo maak je het:

Steek de barbecue aan en wacht tot de kolen gloeien.

Maak de dressing: doe de eidooiers samen met de knoflook, mosterd, ansjovis en citroenrasp en -sap in een kom en klop met een garde terwijl je druppelsgewijs de olie toevoegt. Ga door tot je een mooie gebonden mayonaise hebt.

Scheur het brood in grove stukken en leg het in een ijzeren braadslee. Doe de knoflook erbij en bestrooi licht met zout. Besprenkel met olijfolie en schud goed om.

Zet de slede tussen de gloeiende kolen en rooster zo de croutons tot ze knapperig zijn.

Schep af en toe om zodat ze gelijkmatig bruin worden.

Scheur de sla en meng er 4 el mayonaise door. Maak de salade af met croutons, eieren en de Parmezaanse kaas. Serveer met een lekker stukje gegrilde kip van de barbecue.

Tip

Je verpakt de eieren voor deze salade met een beetje water en een takje rozemarijn in folie en legt ze 7 minuten tussen de kolen. Je hebt dan perfect gegaarde eieren.

Kook meteen het hele doosje eieren. De gekookte eitjes kun je wel even bewaren en zijn een prima tussendoortje.

Bosvruchtenfeest

Liesbeth Disbergen
Liesbeth Disbergen

Dit heb je nodig voor 2 personen:

1 el boter

300 g bosvruchten (aardbeien, frambozen, blauwe bessen)

2 dikke plakken cake, in blokjes

1 rol Rolo of andere chocoladekaramelreep in blokjes

1 el bruine basterdsuiker

1 el gehakte walnoten

Zo maak je het:

Het allerleukst is het dit taartje te maken met fruit dat je zelf hebt geplukt. Maar fruit van de groenteboer is natuurlijk ook prima.

Maak een vuurtje en zet daar een rooster boven of steek de barbecue aan.

Doe het fruit met de suiker in een kom, schep om en laat een paar minuten staan.

Smelt de boter in een gietijzeren koekenpannetje boven het vuur en bak daarin de blokjes cake tot ze bruin zijn. Schep regelmatig om.

Verdeel het fruit over de cakeblokjes en leg er de chocolade tussen.

Dek de pan af met aluminiumfolie en laat de chocolade in circa 5 minuten smelten.

Verdeel er voor het serveren de gehakte walnoten over.

Eet zo of schep over wat yoghurt.

Tip

Je kunt voor dit gerecht ook ander fruit gebruiken. Bij harder fruit zoals appels of peren duurt het wel iets langer voordat het zacht is.

Backyard cooking

Kokkerellen op een kampvuur

De originele recepten in het nieuwste kookboek van Arno en Mireille van The Holy Kauw Company roepen zo een vakantiegevoel op. Je vindt er bij elk gerecht een duidelijk recept om te bereiden op een kampvuur, barbecue of gaspitje.


‘Backyard Cooking’, door The Holy Kauw Company, uitgeverij Snor, 160 blz., 21,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.