Koertje, vensterbank, balkon of gevel: Maak van elk plekje een tuintje

© Getty
© Getty
Gillian Lowyck

Niet veel ruimte? Er groeit overál iets! Geen excuus meer dus om niet te tuinieren. Met deze tips tover je dat ene moeilijke plekje zo om tot een groene oase.

Een gevel

Er zijn heel wat huizen die geen koertje of balkon hebben, of geen zonnige vensterbank binnen. Jeuken je groene vingers toch? Dan kan je altijd een geveltuin aanleggen. Heel wat steden en gemeenten bieden dat zelfs aan. Je kan planten laten klimmen op je gevel, of een paar vaste planten zetten. Als je een ruim voetpad hebt, kan je ook een paar potten plaatsen. Zorg er wel voor dat voetgangers nog kunnen passeren.

Heb je een overbuur die ook houdt van groen? Dan kan je een groenslinger aanleggen. Een groenslinger is een slinger van klimplanten die vanuit twee (schuin) tegenover elkaar liggende geveltuinen over de straat worden geleid. Heel wat gemeenten hebben hier een reglement rond. Zeg nu zelf, zoiets vrolijkt de straat toch meteen op?

Donker koertje

 © Getty
© Getty

Veel huizen in de stad hebben geen tuin, maar wel een koertje. Het is vaak een plek waar niet veel licht komt en waar je dus op het eerste gezicht niet veel kan doen behalve de vuilnisbak zetten. Eerst en vooral: schilder de muren in een vrolijke, lichte kleur zoals bijvoorbeeld lichtoranje. Een enorm verschil! Het lijkt meteen alsof de zon door de wolken breekt.

Planten laten klimmen op de gevel fleurt onmiddellijk de hele straat op

Wat planten betreft heb je veel keuze. Er zijn heel wat planten die het prima doen in de schaduw. Zolang het niet compleet donker is, groeit er altijd wel iets. Een hortensia bijvoorbeeld, is geschikt voor schaduw én doet het prima in een pot. Is je koertje ingesloten door muren? Zet een klimplant tegen de muur, hang enkele potten met varens op… Vergeet niet om ook een tafel en wat comfortabele stoelen te voorzien.

Zonnige vensterbank

 © Getty
© Getty

Lucky you! Met een zonnige vensterbank kan je véél doen! Hou je van vetplanten en cactussen? Ideaal. Of bevindt die vensterbank zich in de keuken? Tijd om je innerlijke Ottolenghi boven te halen en kruiden te kweken om in je gerechten te verwerken. Bieslook, basilicum, munt, rozemarijn, peterselie en tijm doen het allemaal prima in een pot binnen. Pluk je kruiden vaak om ze aan te sporen om extra te groeien. Planten zoals basilicum of dille zijn eenjarig en zul je om de paar maanden opnieuw moeten zaaien.

Je hoeft je trouwens niet te beperken tot kruiden. Denk aan rucola of andere pluksla, kerstomaatjes, chilipepers… In een paar potten op de vensterbank kan je véél kweken. Laat je dus volledig gaan.

Klein balkon

 © Getty
© Getty

Wat wil je doen met je balkon? Een plek om in de zon te zitten of een moestuin in de hoogte? The choice is yours! Hou wel met een paar zaken rekening. Een grote pot gevuld met een plant weegt al gauw echt veel. Met water erbij, nog meer. Check dus zeker of je balkon het gewicht wel kan dragen.

Een balkon aan een appartementsgebouw vangt vaak veel wind. Kies dus voor plantensoorten die tegen een stootje kunnen planten die goed groeien aan zee bijvoorbeeld of zorgen voor beschutting. Een balkon is een ideale plaats voor een vrolijke bloembak met hangplanten. Geraniums zijn hier de klassieke bloem, maar denk ook eens out of the box en ga voor Oost-Indische kers of aardbeien.