Karen Van De Voorde: “Podiumkunsten creëren een volledig andere werkelijkheid”

Nancy Boerjan

Om Karen Van De Voorde te strikken, moet je vroeg opstaan. En dan nog is de kans groot dat ze al gaan wandelen is met haar hond Bruno. Portret van een creatieve duizendpoot die overal goesting in heeft, “er zal nooit genoeg tijd zijn om alles te doen wat ik nog wil doen.”

“Door mijn werk voor JazzLab Series, een netwerk dat jazz in Vlaanderen mee op de kaart helpt zetten, leer ik heel wat jazzmuzikanten kennen. Het valt me op dat het stuk voor stuk crèmes van mensen zijn. De passie waarmee zij muziek maken, is enorm. Ik vind het heel leuk om voor hen te werken.”

“Ik ben een creatieve duizendpoot, altijd al op zoek naar manieren om mezelf bezig te houden. Sinds drie jaar is een van mijn hobby’s wat uit de hand gelopen en uitgemond in een bijberoep, defirmadanktu. Ik maakte vroeger altijd al graag kleine attenties voor anderen, doosjes met daarin een grappige of gewoon lieve boodschap. Maar van langsom meer mensen vroegen om die doosjes ook voor hen te maken. Aanvankelijk deed ik dat gratis, maar nu verkoop ik ze.”

Cees Van De Ven
Cees Van De Ven

“Het mooie aan podiumkunsten vind ik dat die een volledig andere werkelijkheid creëren. Het moment waarop het licht in de zaal uit gaat, is magisch. Vanaf dan ga ik helemaal op in wat zich op scène afspeelt. Maar zelf op het podium staan, is niks voor mij. Vorige zomer heb ik een cursus singer-songwriter gevolgd, om mezelf wat uit te dagen. Op het einde moesten we een eigen nummer brengen voor een volle zaal. Mijn handen trilden op de piano! Het deed goed om zoiets tot een goed einde te brengen, maar ik voel me toch het best op mijn gemak in de coulissen.”

Karen Van De Voorde:
© Fien Cools

Dagen Zonder Vlees

“Ik vind het belangrijk om me ook als vrijwilliger in te zetten, op verschillende manieren. Ik liep stage voor mijn culturele studies bij Theater aan Zee, en maak daar nu nog elke zomer als vrijwilliger een week deel uit van het productieteam. We zijn intussen een hechte vriendengroep geworden. Ik maakte ook deel uit van de communicatieploeg van Dagen Zonder Vlees, het initiatief dat mensen wil aanzetten om tijdens de vastenperiode geen of minder vlees te eten. Ik heb altijd goesting om van alles te doen.”

Karen Van De Voorde:
© Fien Cools

“Ik ben gek op mijn hond Bruno, ook al moet ik ‘s morgens een uur vroeger opstaan om met hem te gaan wandelen. Ik woon tijdelijk in een appartement, hij moet dus de nodige afstand kunnen afleggen buitenshuis. En dat loopt gemakkelijk op tot 15.000 stappen per dag. Ik noem hem mijn fitnessabonnement.”

“Mijn ‘cadoosjes’ zijn kleine boodschapjes in een piepklein doosje, leuke opstekertjes…”© Fien Cools

“Ik merk ook dat er humor in mij zit en die moet er af en toe uit. In mijn doosjes, in de liedjes die ik de voorbije zomer gemaakt heb… Niet dat ik mezelf een groot komisch talent vind, ik ben echt geen moppentapper. Het is eerder de spanning tussen de letterlijke en figuurlijke betekenis van woorden die me boeit. Subtiele humor, cabaret zoals Brigitte Kaandorp dat brengt. Of Kommil Foo: zoals zij balanceren tussen het tragische en het komische, dat vind ik fantastisch.”

Boodschappenlijstjes die mensen achterlaten

“Ik verzamel al jaren boodschappenlijstjes die mensen achterlaten. Ooit zal ik daar een bestemming voor zoeken: recepten mee bedenken, of er een wand mee behangen… Ik ben sowieso een bijhouder én een lijstjesmens. Ik heb een lijstje met alle boeken die ik nog wil lezen, met de cd’s die ik nog wil kopen, ik leg eindeloze to-dolijstjes aan. Ik maak zelfs een lijstje van mijn lijstjes! (lacht) Ik vermoed dat het een manier is om controle te houden over mijn leven…”

Wie is Karen Van De Voorde?

Karen Van De Voorde (34) groeide op in Koksijde en woont sinds tien jaar in Gent. Ze studeerde pedagogische wetenschappen in Leuven, gevolgd door culturele studies die haar aan jobs hielpen bij o.m. Compagnie De Koe en Studio Orka. Ze liep stage tijdens Theater aan Zee, waar ze nog elke zomer als vrijwilliger aan de slag is. Ze verzorgt sinds 2012 de communicatie voor JazzLab Series. Op haar website biedt ze leuke cadeautjes ‘met een boodschap’ in een piepklein doosje aan.

Info op www.defirmadanktu.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.