Jean-Pierre Vyncke maakt scampilariani met Elixir de Roulers

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

“Elke avond één glaasje Elixir de Roulers zorgt ervoor dat je slaapt als een roos. Het is het motto van mijn vader René en ik kan hem alleen maar gelijk geven”, lacht Jean-Pierre Vyncke. Zijn betovergrootvader René stichtte in 1871 de wijnhandel en likeurstokerij Vyncke-Daels. Samen met zijn zoon Hilaire werkte hij het recept voor Elixir de Roulers uit, een likeur die in 2011 erkend werd als streekproduct. “Wij maken onze elixir nog altijd volgens dat oude recept, maar wat er precies in zit, zal ik nooit verklappen. Dat is echt een familiegeheim.”

Wat Jean-Pierre wel kwijt wil, is dat de smaak van het drankje op medicinale basis wordt verfijnd met dozijnen botanicals. “Die zorgen voor de unieke smaak van Elixir de Roulers: zacht en krachtig tegelijkertijd, heerlijk kruidig… Het perfecte digestief, maar ook heerlijk verwerkt in een cocktail of in een gerechtje. En met zijn gouden kleur ook prachtig om te zien”, besluit Jean-Pierre.

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

500 gram scampi

5 cl Elixir de Roulers

1 sjalot, fijngesnipperd

2 el fijngehakte bladpeterselie

1 knoflookteentje

25 cl lichte verse room

2 el olijfolie

peper en zout

Jean-Pierre Vyncke maakt scampilariani met Elixir de Roulers

Werkwijze

Verwarm de olie in een pan en fruit er de sjalot in op een zacht vuur. Pel ondertussen de scampi.

Doe na een vijftal minuten ook het geperste knoflookteentje in de pan, meng één minuut en voeg de scampi toe. Laat ze enkele minuten bakken, tot ze gekleurd zijn.

Overgiet met Elixir de Roulers en laat één minuut inkoken op een vrij hoog vuur. Voeg de verse room toe, meng goed en laat twee minuten sudderen.

Voeg de gehakte peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.

Serveer warm met knapperig brood of met wat wilde rijst.