“In Brugge voel ik me nog altijd thuis”

Themo Melikidze, een Bruggeling met Georgische roots, schittert dezer dagen in de Amerikaanse film ‘Patriots Day’, die draait rond de bomaanslag tijdens de Boston Marathon. Themo beleeft de American Dream: vier maanden voor de auditie stond hij nog op straat. Vandaag is hij hot in Hollywood.

We ontmoeten Themo in Starbucks in Brugge. Geen van de gasten rondom ons herkent hem, maar daar zou wel eens heel snel verandering in kunnen komen. Diezelfde avond gaat Patriots Day in première, een voorstelling speciaal voor hem en zijn familie. Want zonder hen, zijn vrienden en zijn lief, zat hij hier niet, zegt hij onomwonden. Themo legt de lat naar eigen zeggen altijd heel hoog, zeker als het om zijn ambities gaat. Hij trok na zijn studies aan het Vrij Handels- en Sportinstituut naar de New York Film Academy, waar hij al snel werd opgemerkt. Daarna reisde hij door naar Los Angeles, helemaal klaar om Hollywood te veroveren. Maar daar stond hij snel weer met beide voeten op de grond.

“De eerste vier maanden waren een dieptepunt in mijn leven. Ik belandde eigenlijk op straat. Ik had geen werk, ik sliep zelfs een paar nachten in een huurwagen. Op internet had ik een fiets gekocht waarmee ik elke dag zo’n vier uur onderweg was naar audities in de buurt. Eén ding wist ik zeker: ik zou niet opgeven. En toen gebeurde er een mirakel, had ik een waterkans op een auditie voor deze film en ging ik ervoor. Dat was de auditie van mijn leven. Toen dat verlossende telefoontje een paar weken later kwam, kon ik haast niets uitbrengen. De regisseur zag hoe hard ik wilde werken, kende ook mijn achtergrond. Mark Wahlberg sponsorde mijn proteïneshakes omdat ik moest aankomen voor de rol. Ik mocht zelfs mee in zijn privéjet naar New York voor een event rond de film.”

Dat Themo nu ook in ons land aandacht krijgt, doet zichtbaar deugd. “Brugge is nog altijd mijn thuis, maar Georgiër is hoe ik mij echt voel. Ik heb de twee kanten van het leven gezien. Daar had onze school geen ramen, was warm water ook niet vanzelfsprekend.”

“Wees als water”

Die hardheid gebruikte hij ook voor zijn rol. De haat die hij voelde voor de terrorist die hij vertolkte, diende naar eigen zeggen als brandstof. Maar ook op de set voelde je de spanning. “Mentaal was het moeilijk, om met al die haat om te gaan. Ik sloot mezelf soms op, bekeek jihadvideo’s… Ik denk dat dat nodig was om die intensiteit te creëren.” Voor Themo ligt de wereld even aan zijn voeten, want al vrij snel na de opnames kwam er ook een auditie binnen voor 24: Legacy, de opvolger van de befaamde reeks rond terroristenjager Jack Bauer.

“De film speelt zich af in dezelfde sfeer, maar toch is het een heel andere rol. Nu kijk ik volop uit naar andere audities, maar ik ga niet zweven. Dit was een kans uit de duizend, maar mijn mentaliteit blijft dezelfde. Ik probeer te leven naar de quote van mijn jeugdheld Bruce Lee: ‘Be like water’. Als acteur mag je geen grenzen hebben, moet je vloeien en alles proberen te zijn. Ik wil alles in mij opnemen als een spons, van sport tot kennis over wetenschap. Het einddoel? Ik droom van een maffiafilm, maar ik zie wel. In Georgië zeggen ze: spring eerst en zeg dan: ik ga springen. Ik zei tegen mijn moeder: ik ga niet springen. Ik ga vlíégen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.