Iedereen lust nu wel een groen blaadje

Tuinieren is vooral nadenken over al het moois dat nog moet komen. (gf)
Gillian Lowyck

Als je voor een tuin zorgt, dan zorg je ook voor jezelf. Een zaadje planten of een plant verpotten kan wonderen doen voor je mentale gezondheid. Tuinieren is vol hoop naar de toekomst kijken, zelfs wanneer die er even minder rooskleurig uitziet.

Er was een tijd dat tuinieren iets sufs had. Oude mannen in beige shorts die elk jaar patatten plantten, of Mark Demesmaeker – sorry, Mark, het is niets persoonlijks – en zijn Groene Vingers. De laatste jaren is er iets aan het veranderen. Planten zijn niet meer saai, integendeel. Talloze Instagramaccounts zijn gewijd aan tuinieren. Dat tuinieren weer ‘hip’ is geworden en dat meer en meer mensen hun handen in de aarde steken, komt er op een goed moment. Want uiteraard is het zoveel meer dan gewoon een zaadje planten en zien groeien.

Zelfzorg

De Engelse journaliste Alice Vincent schreef in haar boek Rootbound, rewilding a life, dat recent verscheen, over hoe haar piepkleine balkonnetje in Londen ervoor zorgde dat ze een pijnlijke relatiebreuk te boven kwam. Hoe zorgen voor planten eigenlijk ook zorgen voor jezelf is. Zelfzorg is een woord dat je wel vaak tegenkomt in tijden waarin ook burn-outs en stress hoge toppen scheren. Het gaat over tijd nemen voor jezelf, zorgen dat je niet tegen een muur loopt. Voor de een is dat yoga en mindfulness, voor de ander pizza en Netflix in de zetel. Voor mij zijn dat planten.

Wie in een stad woont of in een klein appartementje zonder echte buitenruimte, vergeet vaak hoe we de natuur echt nodig hebben. We hebben het allemaal druk met onze job, ons sociaal leven en onze talloze hobby’s. Zelf had ik jarenlang geen enkele interesse voor planten of bloemen. De lokroep van nieuwe bands om te beluisteren en must-visit feestjes was te groot.

Vol goede moed

Vandaag zijn alle plekken waar ik iets groei nogal verspreid over de stad. Een terras aan mijn appartement, een moestuin zeven kilometer verder, een gedeelde tuin op een dak van een parkeergarage, planten in elke kamer. Al die plekken hebben één iets gemeen: rust in mijn hoofd. Het plezier dat ik heb van een pas gekiemd zaadje of nieuw blad, is iets wat moeilijk in woorden is te vatten.

In deze tijden van binnenblijven en social distancing is zelfzorg nóg belangrijker. Iets groeien kan wonderen doen voor je mentale gezondheid. Want wie iets zaait, kijkt sowieso vol goede moed vooruit naar de toekomst. Tuinieren is ook gewoon je hoofd leegmaken na een moeilijke dag. Even aan niets anders denken dan je planten die water nodig hebben. Buiten, maar ook binnen. Het is ook leren omgaan met teleurstellingen, want natuurlijk zal er wel iets zijn dat niet groeit zoals jij dat wil. Maar het is vooral nadenken over al het moois dat nog moet komen. En dat kunnen we in deze tijden allemaal wel gebruiken.

Zo begin je eraan

? Tuinieren hoeft niet duur te zijn. Zaadjes zijn goedkoop en veruit de beste manier om veel planten in één keer te hebben. Je kan ze trouwens in wc-rolletjes, eierdozen… groeien. Alle nodige info staat op het zakje.

? Hou rekening met de seizoenen. Kijk wanneer je wat kan zaaien en planten. Niet erg als je je daar trouwens niet overdreven strikt aan houdt trouwens; tuinieren is ook experimenteren. Maar zonnebloemen in de winter, dat zal wel niet lukken.

? Geen tuin? Niet erg: binnen kan je de meest exotische kamerplanten groeien, op je balkon of terras kan je van alles in potten kweken en ook in de meest schaduwrijke tuin groeien er prachtige dingen.

Vragen?

Zoek medetuiniers op; je zal merken dat mensen die houden van planten er ook héél graag over praten en tips uitwisselen. Online vind je veel info, maar denk ook eens aan een tuinboek uit de kringloopwinkel. Info van twintig jaar geleden is meestal vandaag ook nog geldig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier