Het weekend van Oannes: de filosofie van de straat

Oannes Keygnaert vind je regelmatig terug op zijn skateboard. (Foto Pieter Clicteur)
Bert Vanden Berghe

“Ik weet niet precies waar het vandaan komt, maar ik hou van anders te denken, van mijn mind te verbreden.” Dat doet Bruggeling Oannes Keygnaert (20) door in het weekend na het werk met zijn vrienden te blijven plakken, of door zijn gedachten te laten dwalen op zijn vertrouwde skateboard. Op zijn vijfde ging hij op vrije dagen al mee naar het skatepark met zijn vader. Lange tijd zat hij aan de zijlijn, omdat het te snel ging, maar vandaag geniet hij ervan om op zijn board te staan. En veel ook.

“Van zodra ik wat tijd heb, skate ik, meestal in de weekends. Ik sta in de keuken en de zaal van Cantine Copine, het restaurant van mijn tante. De rest van mijn tijd gaat naar mijn studies. Na mijn vijfde middelbaar had ik genoeg van school, maar nu ben ik volop bezig om toch mijn middelbaar diploma te behalen. Het liefst zou ik iets in de richting van filosofie volgen. Alleen ben ik er nog niet helemaal uit of ik er echt mijn beroep van wil maken, of als ik het gewoon wil studeren omdat het mij zo hard interesseert.”

Oannes wil niet gezegd hebben dat hij ‘dieper’ denkt dan zijn leeftijdsgenoten. “Iedereen denkt op zijn manier, maar het is fijn als je mensen ontmoet die je wereld verruimen.” In andere tijden vindt hij die in zogeheten soundsystems in de buurt, waar dj’s tussen het draaien van reggaeplaten positieve boodschappen de wereld insturen, net als MC’s die in de hip-hopscene hun verhaal naar buiten brengen. Oannes luistert en leert graag. En als hij even weer wat stilte wil, is zijn board nooit veraf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.