Het weekend van Martine Opsomer: genieten in haar bloemenpluktuin

Martine ruilde de prei voor bloemen. (Foto Ruth Decaesstecker)
Bert Vanden Berghe

“Eigenlijk heb ik nog nooit zelf een boeketje bloemen gekregen, nee”, lacht Martine Opsomer (57) uit Meulebeke. In het weekend vind je haar doorgaans, net als in de week, in haar bloemenpluktuin. “Er is altijd wel werk. Zaaien, uitplanten, onkruid wieden… Op zaterdag schakel ik al eens mijn man in voor zwaardere karweien. Maar in de weekends kunnen we evengoed genieten van een wandeling met de hond, een uitstap of een bezoek aan de sauna. Een elektrische fiets om mee te toeren in de Vlaamse Ardennen staat op mijn verlanglijstje. Maar ik kan ook gewoon genieten van de tuin. Vooral het ritme van de seizoenen boeit me, hoe alles doorheen het jaar constant verandert. Zowel de ontluikende bloemen als die in verval fascineren mij. Omdat ik enkel seizoensbloemen teel en afhankelijk ben van Moeder Natuur zijn er periodes met overvloed maar ook periodes dat er maar weinig te plukken valt.”

“Tot voor een paar jaar kweekten we vooral prei en hadden we zo goed als geen tijd voor bloemen. In de zomer van 2018 begon ik ermee en ik leer nog elke dag bij. Regelmatig zet ik nu ook een boeketje in huis. Zelfs daar leer ik uit, in welk stadium bloemen het best geknipt worden en hun houdbaarheid in de vaas. Als extraatje heb ik van Moederdag tot Vaderdag ook aardbeien in zelfpluk.”

Martine groeit bij wijze van spreken mee met haar tuin. Zo wil ze het winterseizoen overbruggen met droogbloemen en siertakken en droomt ze ervan rondleidingen te geven.

www.herenthoeve.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.