Het weekend van Dominique Vermeulen: opgeruimd bijpraten

Dominique (rechts) en Hilde gaan elk weekend afval ruimen in het bos om de hoek. (Foto Pieter Clicteur)©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Dominique (rechts) en Hilde gaan elk weekend afval ruimen in het bos om de hoek. (Foto Pieter Clicteur)©Pieter Clicteur;Pieter Clicteur
Nancy Boerjan

Roeselare ligt Dominique Vermeulen nauw aan het hart. De inspanningen die de stad de jongste jaren onderneemt om haar weinig groeneimago op te vijzelen, juicht ze dan ook enthousiast toe.

Zo werd in 2012 bij haar om de hoek het Krommebeekbos aangeplant, en langzaam maar zeker zien de bewoners van haar woonwijk er hun omgeving opfleuren. “Sindsdien geniet ik er van dagelijkse wandelingen met onzehond Zita. Die uitstapjes geven me rust. En ik zie het bos letterlijk groeien doorheen de tijd, seizoen na seizoen, in weer en wind”, vertelt Dominique.

Maar tijdens die wandelingen viel haar ook het afval op dat mensen er telkens opnieuw achterlaten. Haar verontwaardiging daarover deelt ze met buurvrouw Els Hoste en samen trekken ze er nu elk weekend opuit om te wandelen, bij te praten en ‘hun’ bos proper te maken. Ooit verzamelden ze zeven zakken afval op één dag. Toen ze daarover toevallig aan de praat geraaktenmet de boswachter, ontdekten ze dat er initiatieven bestaan om hen te ondersteunen. Zo stelt Natuur en Bos afvalzakken, grijptangen en handschoenen ter beschikking. En ze maken nu ook deel uit van Mooimakers, een initiatief dat zich specifiek richt op de strijd tegen zwerf vuil. “Ik begrijp dat mensen zich willen amuseren,en zeker in deze tijd naar buiten willen. Maar ik kan er níét bij hoe je zo weinig respect voor de natuur kan hebben. Wie volle blikjes het bos in kan sleuren, moet toch ook in staat zijn de lege nadien weer mee naar huis te nemen?”

www.mooimakers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier