“Het verstand is met de jaren gekomen”

De populaire covergroep Edje Ska & De Pilchards rond zanger-showbeest Jan Vermeersch bestaat tien jaar en viert dat met een Decennial Tour, die hen wellicht ook tot bij jou om de hoek zal brengen.

Naast Jan Vermeersch aka Edje Ska (48) maken Jeroen De Keyser (gitaar), Peter Iterbeke (gitaar), Joachim Delaert (bas) en Kris Loris (drums) de bezetting van De Pilchards compleet. Jacky Klinkers, een dertiger die op hogeschoolniveau een master in drum en klassieke muziek heeft behaald, zorgt er als geluidsman voor dat het publiek alles perfect kan horen. “Voor onze Decennial Tour hebben we eerst vier try-outconcerten gespeeld om alles op punt te stellen”, vertelt Jan Vermeersch, een geboren Bruggeling die op vandaag in Ruddervoorde woont. “Er zijn enkele maanden voorbereiding aan voorafgegaan, zelfs nu komen we nog elke zondag samen om een uur of zes te repeteren om de muzikale puntjes op de i te zetten.”

Wat zijn de keukengeheimen van Edje Ska & De Pilchards?

“Ik ben bijzonder punctueel en sta erop dat de productie helemaal op punt staat. Voor alles wil ik dat de mensen zich amuseren. Ik wil geen muziek spelen voor de muzikanten, maar wel voor de mensen die voor ons podium staan. We zijn er niet op uit om te tonen wat we technisch allemaal in onze mars hebben. We willen ons publiek wel een avondje muzikaal vertier met een hoop ambiance bezorgen.”

Ons opzet? Zorgen voor muzikaal vertier en veel ambiance

Bij het begrip Decennial Tour ben je als buitenstaander geneigd te denken dat het vooral ‘a trip down memory lane’ zal worden. Is dat ook het geval?

“Helemaal niet. Zeventig procent van de show is opgebouwd uit nieuw materiaal. Zo pakken we nu uit met een blok Abba en steunt onze set voorts vooral op klassiekers en meezingers van de jaren 70 en 80. Van James Brown over Meisjes van Raymond van het Groenewoud en Maniac van Michael Sembello tot Rick Astley. Muziek van vandaag laten we bewust achterwege. Daardoor spreken we vooral mensen van veertig tot zeventig jaar aan, al komen er ook jongeren naar ons kijken.”

Je bent een geweldige entertainer. Wat vind je daarnaast jouw sterkste punt?

“Dat ik me goed bewust ben van wat ik níét kan. Mij moeten ze niet vragen om te rappen of heel hoog te zingen.”

Er is een tijd geweest dat je je hand er niet voor omdraaide om tijdens optredens te ‘vuulemulen’ of de aanwezige vrouwelijke populatie seksueel uit te dagen. Dat is ondertussen helemaal uit jullie sets verdwenen.

“Vroeger lokten we daar veel volk mee. Mensen waren benieuwd naar wat ik uit mijn botten zou slaan. Het verstand is evenwel met de jaren gekomen. (lacht) Bovendien leven we in #MeToo-tijden en daar horen andere zeden bij. Daarnaast heeft tegenwoordig bijna iedereen een smartphone op zak. Alles kan gefilmd worden. Als je na een optreden thuiskomt, staat het al op YouTube. Op dat vlak ben ik veel voorzichtiger geworden, ook omdat we op vandaag op plaatsen spelen die we vroeger niet aandeden. Bijvoorbeeld? Bedrijfsfeesten.”

“Daarnaast heb ik net als de andere leden van onze band, ook een hoofdberoep. Ik ben salesmanager van een upmarket parketbedrijf. Dan kun je je ook niet permitteren om er tijdens optredens als een losbol tegenaan te gaan. Mij zal je er nooit op kunnen betrappen een pint op het podium te drinken. En naar een horloge kijken evenmin, want het plezier van ons publiek staat altijd voorop.”

De agenda van Edje

Edje Ska & De Pilchards zijn de komende weken onder meer te zien in Izegem (8 juni), Sint-Andries (17 juni), Knokke-Heist (13 juli), Brugge (31 juli en 1 augustus), Zeebrugge (15 augustus), Menen (1 september) en De Haan (29 september). De volledige concertagenda vind je op www.edjeska.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.