Het Parijs van Charles Aznavour en Henk Van Cauwenbergh

Nancy Boerjan

Op 1 oktober overleed de Franse zanger Charles Aznavour. Het fotoboek Paris Revisited waaraan de in Zeebrugge wonende glamourfotograaf Henk Van Cauwenbergh op dat moment de laatste hand legde, en waarvoor hij kon rekenen op de medewerking van Aznavour, draagt hij op aan zijn vriend en idool.

Henk Van Cauwenbergh werkte zichzelf in de kijker als de man die 15 jaar lang Vlaamse schoonheden en ander bekend volk fotografeerde voor de Showbizzkalender, maar is ook de man achter (mode)reportages voor diverse magazines, van Vogue tot Playboy, en producenten van de betere kledingcollecties. De voorbije jaren brengt hij ook een reeks prestigieuze kunstboeken uit, bij Stichting Kunstboek, samen met zijn vrouw Els De Vlieghere, die instaat voor de beeldverwerking. Op vrijdag 16 november stelt hij in Parijs zijn nieuwste boek in deze spraakmakende stedenreeks voor: Paris Revisited, een hommage aan zijn onlangs overleden goede vriend Charles Aznavour.

“Het is een traditie dat de regerende Miss België, als ze volgens mijn normen fotogeniek genoeg is, ook een rol krijgt in het boek. Angeline, hier bij het Louvre, deed het schitterend.”© Henk Van Cauwenbergh

“Samen met Aznavour werkte ik het afgelopen jaar aan een beeldverhaal over de stad waar hij geboren werd”, vertelt Henk. “Charles reikte mij zijn favoriete adresjes aan en ik mocht ook de teksten waarin hij Parijs bezingt, gebruiken. Het boek is een visuele citytrip geworden, een fotoboek dat je Parijs emotioneel laat vóélen.”

“De Moulin Rouge mocht als ‘instituut’ niet ontbreken. Ik wou bsoluut voorbijrijdende auto’s vermijden en had hooguit twee minuten tot het stoplicht weer groen werd om deze foto te maken.”© Henk Van Cauwenbergh

Ook de samenwerking met Lize Feryn, model en actrice uit Deerlijk, verliep vlot: “Toen ik haar een paar maanden eerder het project voorstelde, was ze blij verrast. Ze kon zich voor het eerst in haar carrière inleven in een filmisch fotoverhaal en deed dat alsof ze nooit iets anders gedaan heeft.”

“Lize Feryn meet 1m80, haar lange slanke benen kon ik mooi uitspelen in dit beeld, mijmerend in een Parijse cocktailbar…”© Henk Van Cauwenbergh

‘Paris Revisited’ door Henk Van Cauwenbergh , 115 euro, gesigneerde en aan huis bezorgde boeken bestel je via elsje@henkvancauwenbergh.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.