Het parfum van de nacht

Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Heb je een drukke job en ben je vaak laat thuis? Dan heb je niet altijd de tijd om van je tuin te genieten. Voor je het weet is het al donker en heb je niets gezien van alles wat er groeit en bloeit. Dé oplossing: leg een nacht- of maantuin of nog beter: cocktail hour garden in het Engels aan. Een tuin die er op zijn best uitziet ‘s avonds en in het maanlicht. Een leuk extra? Heel wat van de planten die je in zo’n tuin zet, hebben enkel ‘s avonds een heerlijke geur.

Tijdens lange, warme zomeravonden is je tuin of terras echt wel de allerbeste plaats. Het wordt er langzaamaan frisser en op de een of andere manier ziet en voelt alles ook aangenamer aan. Wil je een tuin die er ‘s avonds en ‘s nachts het allerbest uitziet, kies dan voor witte bloemen. Sommige planten hebben zilverachtige bladeren, of zijn bont en ook die doen het goed in het maanlicht. Witte bloemen lijken ‘s avonds te gloeien. Wanneer het volle maan is, zien ze er extra goed uit, al is ook een klein lichtje al voldoende om ervan te kunnen genieten! Zorg dus voor een goede, weldoordachte verlichting in je tuin.

Nachtvlinders

Veel planten in een nachttuin geven ‘s avonds hun geur af. Sommige trekken op die manier bepaalde soorten motten of de mooiere term: nachtvlinders aan. Denk bijvoorbeeld aan Kaapse jasmijn. Rond de schemering begint deze plant met witte bloemen zijn geur af te geven. Perfect voor wanneer je thuiskomt van een lange werkdag en nog even in de tuin wil rommelen.

Nog zo’n plant die het fantastisch doet ‘s avonds is nicotania. De bekendste vertegenwoordiger van dit geslacht is de tabaksplant, maar hier gaat het natuurlijk over siertabak. De buisvormige, witte bloemen gaan ‘s avonds open en geuren sterk. Ideaal om ergens dicht bij een stoel of bank te zetten. Of onder je slaapkamerraam bijvoorbeeld, zodat je kamer helemaal naar bloemen ruikt. Schenk jezelf dus een goed glas wijn in, ga zitten en geniet van je cocktail hour garden.

Een witte tuin

Inspiratie nodig voor je nachttuin? In Kent in het Verenigd Koninkrijk niet ver van Dover vind je Sissinghurst, het huis en vooral de tuin van schrijfster Vita Sackville-West. Ondertussen is haar tuin bekender dan haar boeken. In haar white garden zie je enkel de kleuren wit, groen, grijs en zilver. Wanneer je kan, bezoek de tuin in juli wanneer de bloemenpracht op z’n mooist is en dan nog het liefst bij valavond.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.