Het leven van Chrisje Vanhoecke

Nancy Boerjan

Met opsommen wat Chrisje Vanhoecke nog niet deed ben je sneller klaar dan met wat ze wel al op haar to-dolijst afvinkte. Ze pakt haar hele leven al alles aan wat op haar weg komt, met een ongeziene positiviteit: “Ik ben een buitenbeentje, op elk vlak.”

“Ik heb altijd graag grappen uitgehaald. Het drinkgeld dat ik als kind kreeg, ging niet naar snoep. Ik trok ermee naar een winkeltje waar ze allerlei fratsen verkochten. Misschien heeft het er iets mee te maken dat ik geboren ben op 1 april? (lacht) Ik ben altijd blijven lachen, zelfs als het fout gaat, weiger ik pessimistisch te denken. Met ouder worden vermijd ik zelfs contact met mensen die negatief in het leven staan. Ik ben altijd bereid om iemand te helpen, mijn vriendinnen hebben zeker een luisterend oor aan me. Maar een keer het hart gelucht, moeten we gewoon weer verder in het leven, op een positieve manier.”

“Ik poseerde mee voor Kracht Ontpopt, een sociaal artistiek project rond de dualiteit tussen kracht en kwetsbaarheid in onze samenleving.”

“Ik was 16 jaar getrouwd en heb uit dat huwelijk drie schatten van kinderen en vier schatjes van kleinkinderen. Nadien ben ik nooit hertrouwd maar had ik wel tal van relaties. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: ik hou van mannen en van sensualiteit. (lacht) Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik als keramiste altijd graag mannentorso’s geboetseerd heb, en daar horen uiteraard piemels bij. Als mijn vriendinnen in de kunstclub er ook eentje maken, komen ze mij vragen hoe het precies moet! En toen ik tachtig werd, hebben ze elk voor mij een artistieke penis gemaakt én een persoonlijke touch gegeven: een schitterende collectie die ik koester en sinds kort zelfs uitstal op elke tentoonstelling waaraan ik deelneem. De mensen vinden het heel leuk om te zien!”

“Voor de waterskishows die vroeger tijdens de zomer plaatsvonden in domein Klein Strand in Jabbeke klom ik soms zelfs tot boven in de piramide.”

“Op mijn veertiende ging ik bij een kapster werken, later had ik mijn eigen salon. Dat heb ik heel graag gedaan, maar na 45 jaar wilde ik naar buiten. Ik had buitenlucht nodig. Ik sloot het salon en heb dan jarenlang de markten gedaan. Ik verkocht een wat meer opvallende mode; zelf heb ik ook altijd een voorliefde voor opvallende outfits gehad.”

“Mijn vader en grootvader gingen als muzikanten café-chantants opvrolijken in Noord-Frankrijk. Sinds kort leer ik mondharmonica, het instrument dat mijn pa bespeelde.”© Davy Coghe

“Ik was ook jarenlang fotomodel en speelde tal van figurantenrolletjes voor televisie, zelfs een keer voor de film Bruges la Morte. Onlangs nog heb ik geposeerd voor een foto in het kader van Kracht Ontpopt, een sociaal-artistiek project in Brugge waar ik eerder mensen met minder kansen en beperkingen leerde boetseren. Voor die foto zochten ze oudere, doorleefde vrouwen. Ik twijfelde eerst of ik dat wel moest doen, maar het resultaat is prachtig.”

Het leven van Chrisje Vanhoecke
© Davy Coghe

“Mijn zus Ann is mijn beste vriendin. Ik was 15 en had al vier broers toen zij geboren werd. Ik weet nog dat ik dolblij naar het ziekenhuis fietste toen ik het nieuws vernam, haar uit het bedje tilde en met haar door de kamer danste. De nonnetjes schrokken zich rot. Ondanks het leeftijdsverschil zijn we ons leven lang twee handen op een buik gebleven, we waren en zijn er altijd voor elkaar. Ik beschouw haar zelfs als de belangrijkste persoon in mijn leven.”

“Mijn zus bedacht voor ons dit motto, het is ons allebei op het lijf geschreven: wij blijven positief door het leven gaan.”

“Ik heb van mijn drie tot zeven jaar de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, en daar herinner ik me inderdaad nog een en ander van. Ik ben begonnen met die herinneringen en anekdotes neer te schrijven, omdat mijn zoon me een tijdje terug zei dat ik misschien eens een boek over mijn leven moet schrijven. Ik weet niet of ik het zal volhouden, ik ben ook geen groot schrijfster, maar ik heb toch al een 30-tal pagina’s bijeen. Een titel als ‘de bon vivant’ lijkt me wel iets. (lacht) Wie weet komt het boek over mijn leven er ooit echt!”

“Elk jaar ben ik present op Waregem Koerse, samen met mijn zus en enkele vriendinnen.”© A-RN

Wie is Chrisje Vanhoecke?

Chrisje Vanhoecke woont in Brugge. Ze is 81 en koestert haar drie kinderen, vier kleinkinderen en de twee kinderen van haar partner Frank.

Ze baatte jarenlang een kapsalon in Sint-Kruis uit; nadien was ze marktkramer.

Chrisje speelt tot op vandaag tennis, maar oefende ook tal van andere sporten uit.

Op haar 40ste trok ze naar de kunstacademie. Op vandaag maakt ze beelden en schilderijen bij de Zedelgemse kunstkring Elefteria.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.