https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Herinterpretatie van een sixties bungalow in Vlissegem

Goedele Verrecas

Meubels met verhalen, tactiele materiaalkeuzes en uitzichten op de Polders. De onopvallende jarenzestigbungalow van Joris en Patricia in Vlissegem is een visueel statement van identiteit en authenticiteit. Een woning waar openheid en lichtinval de hoofdrolspelers zijn en minimale lijnen esthetisch verrassen.

Gelegen op een diep en smal perceel laat de bungalow met een zachte zomerbries de stilte van het platteland over zich neerstrijken. Rustgevend in al zijn facetten, met originele constructieve elementen en gezellige ruimtes. De woning mag voor velen misschien eigenzinnig lijken in veel opzichten, voor Joris en Patricia is ze de uitwerking van wie zij zijn.

“Een woning en interieur waar aandacht is voor de identiteit van de bewoners zorgt ervoor dat het helemaal klopt. En daar staat geen lijn op. Deze woning past bij ons”, vertelt Joris. “De sierlijke eenvoud en het potentieel van de bungalow waren mij al opgevallen toen we in De Haan woonden, maar hij was niet te koop. Getipt door bevriende buren zijn we er toch in geslaagd in contact te komen met de Brusselse eigenares. Meteen de onverwachte start van onze nieuwe thuis en een verrassende bungalowrenovatie.”


Vierkante volumes

Het bestaat, verliefd worden op een woning. En weten dat er potentieel zit in het pand. “Samen met Graux & Baeyens Architecten hebben we het project vormgegeven. Ze werken met een duidelijke visie, hun passie voor bepaalde projecten klopt en ze hebben een ongeëvenaarde kennis over lichtinval in een woning. Zelf werk ik graag met volumes, patines, gekaleide muren en ruwere materialen met een geschiedenis. Essentiële elementen die zowel verrassend als complementair zijn met de werkwijze van de architecten. En Basile Graux is bovendien een jeugdvriend van mijn vrouw, wat ons extra vertrouwen gaf met hen samen te werken”, gaat Joris voort.

Witgelakte stalen balken overspannen de grote vierkante open woonruimtes

“De woning werd gestript tot de essentie en onthulde zo de basisvorm van anderhalf vierkant. Door die vorm te spiegelen, krijg je een boeiende woonoppervlakte van drie vierkanten, met een open haard in het midden. Witgelakte stalen balken overspannen de grote vierkante open woonruimtes en creëren een mooie esthetische beweging doorheen de woning. Door de constructieve kruisen asymmetrisch te plaatsen met in elke ruimte één kolom, ontstond telkens een andere indeling, met het kruis als middelpunt waarrond de ruimte zich telkens opnieuw ontvouwt. De inkomhal, berging en het toilet zijn bewust buiten de vierkante volumes geplaatst en geïntegreerd in het oorspronkelijke bijgebouw.”

1/7

2/7

Duurzame gerecupereerde steenschotten in hardhout leiden naar de inkomhal.

3/7

Duurzame gerecupereerde steenschotten in hardhout leiden naar de inkomhal.

4/7

Om het binnen-buitengevoel en de ruimtelijkheid van de bungalow te versterken, is de aangrenzende patio afgebakend door een muur van het oorspronkelijke bijgebouw, met dezelfde raamopeningen als de bestaande woning.

5/7

Om het binnen-buitengevoel en de ruimtelijkheid van de bungalow te versterken, is de aangrenzende patio afgebakend door een muur van het oorspronkelijke bijgebouw, met dezelfde raamopeningen als de bestaande woning.

6/7

Via connecties of inspirerende trouvailles hebben de bewoners een eclectische mix aan stoelen in huis, met onder meer Van Severen en een originele Georges van Rijck gemaakt in opdracht voor Beaufort.

7/7

Via connecties of inspirerende trouvailles hebben de bewoners een eclectische mix aan stoelen in huis, met onder meer Van Severen en een originele Georges van Rijck gemaakt in opdracht voor Beaufort.

© Davy Coghe
© Jeroen Verrecht
Duurzame gerecupereerde steenschotten in hardhout leiden naar de inkomhal.
Duurzame gerecupereerde steenschotten in hardhout leiden naar de inkomhal. © Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
Om het binnen-buitengevoel en de ruimtelijkheid van de bungalow te versterken, is de aangrenzende patio afgebakend door een muur van het oorspronkelijke bijgebouw, met dezelfde raamopeningen als de bestaande woning.
Om het binnen-buitengevoel en de ruimtelijkheid van de bungalow te versterken, is de aangrenzende patio afgebakend door een muur van het oorspronkelijke bijgebouw, met dezelfde raamopeningen als de bestaande woning. © Jeroen Verrecht
© Jeroen Verrecht
Via connecties of inspirerende trouvailles hebben de bewoners een eclectische mix aan stoelen in huis, met onder meer Van Severen en een originele Georges van Rijck gemaakt in opdracht voor Beaufort.
Via connecties of inspirerende trouvailles hebben de bewoners een eclectische mix aan stoelen in huis, met onder meer Van Severen en een originele Georges van Rijck gemaakt in opdracht voor Beaufort. © Jeroen Verrecht

Belgische designvondsten

De overvloed en doorstroom van natuurlijk licht is een bewuste keuze in de bungalow. De grote raampartijen, de vier kloosterramen op het noorden en de hoge plafonds die bewust ruw gelaten zijn versterken het binnen-buitengevoel, wat voor Joris heel belangrijk was. Het geeft de woning de nodige intimiteit, echtheid en energie.

Zonder het samenspel en de karaktervorming van de unieke designinrichting te vergeten. “Een strakke woning kan volwaardig charmant ingericht zijn zonder het clichébeeld van de minimalistische (lege) witte kubus te krijgen. Het idee van samenhang tussen beide is interessant”, aldus Joris.

We dromen nog van een ‘endless’ zwemvijver met zicht op de Polders

“Onze woning heeft natuurlijke en sobere kleuren, gekaleide binnen- en buitenmuren en een inkleding volledig afgestemd op wie wij zijn. Alle meubels, objecten en kunstwerken in huis hebben voor ons een verhaal. Er is authenticiteit en een persoonlijke waarde aan verbonden, waardoor de woninginrichting dynamisch kan groeien. Je kan nadenken over wat bij elkaar past.”

Belgische designvondsten en unieke objecten zijn sfeermakers doorheen de hele bungalow. “In de eetruimte hangt een originele oude tv-kast uit het appartement van de Oostendse architect Paul Felix als barmeubel aan de muur”, lacht Joris. “Een fantastisch stuk met gevlamde aluminium frontpanelen. Een pièce unique, ontdekt bij Gallery Vanlandschoote in Brugge. Via connecties of inspirerende trouvailles hebben we een eclectische mix aan stoelen in huis, met onder meer Bieke Hoet, Van Severen, een originele Georges van Rijck gemaakt in opdracht voor Beaufort, oude Thonetstoelen… Stoelen waar ik stuk voor stuk iets voor voel.”

Doordachte ruimtelijkheid

Het ruimtelijk gevoel in de bungalow voelt heel natuurlijk aan dankzij doordachte accenten van de architecten. Om het binnen-buitengevoel klemtoon te geven, is de aangrenzende patio afgebakend door een muur van het oorspronkelijke bijgebouw, met dezelfde raamopeningen als de bestaande woning. Het ontwerp opent zo de voorkamer en creëert tegelijkertijd een ingetogen buffer voor de woonruimte waardoor een boeiende interactie ontstaat tussen de woonkamer en de tuin aan de zijkant.

© Jeroen Verrecht

En dat gevoel van ruimtelijkheid neemt Joris graag ook mee in nieuwe projectideeën. “Waar velen dromen van een endless pool, zie ik ernaar uit op het einde van onze tuin een endless zwemvijver aan te leggen met eindeloos zicht op de mooie Polders hier”, lacht hij enthousiast. “Hoe geweldig zou dat niet zijn!”

Woon-ID

– Joris Couwet (45) en Patricia Van Loon (40) wonen samen met hun kinderen Pierre (7) en Raquel (3) in Vlissegem. Joris is zaakvoerder van The Bach en Patricia runt Malin Agency.

– Bouwjaar: jaren zestig.

– Renovatie: 2014-2017.

– Bewoonbare oppervlakte 215 m² op een perceel van 1.600 m².

– Architecten: Graux & Baeyens Architecten.

www.thebach.bewww.malin-agency.be


Do’s en don’ts

– Do: “Laat je interieur dynamisch groeien.”

– Don’t: “Denk aan jezelf en niet in functie van een ander. Durf tegen de stroom in te gaan en geef je interieur eigenheid en identiteit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten