Grondige facelift voor Jaguar F-type: de ultieme sportwagen

Het front van de nieuwe Jaguar F-type wordt onder meer gekenmerkt door een nieuwe, schelpvormige motorkap en Pixel-ledkoplampen. © gf
Rudy Horrie
Rudy Horrie Autojournalist

Drie jaar geleden onderging de sportwagen F-Type een kleine opfrisbeurt, nu staat een grondig gefacelifte sportwagen in de Jaguar-showroom. De F-Type de opvolger van de legendarische E-Type is, aldus de autoconstructeur, de ultieme sportwagen. Wij testten de Jaguar F-Type P300 Coupé.

De nieuwste Jaguar F-Type, net als zijn voorganger verkrijgbaar als coupé en convertible, ziet er spectaculairder uit dan ooit. De nieuwe schelpvormige motorkap springt meteen in het oog. Ook de bumper en Pixel-ledkoplampen met dynamische richtingaanwijzers zijn nieuw. De ledachterlichten zijn fijner en hoekiger dan vroeger. De uitlaatpijpen en diffuser laten er geen twijfel over bestaan dat de nieuwste F-Type bedoeld is om sterke prestaties neer te zetten.

Het interieur dat op de bestuurder gefocust is getuigt van vakmanschap en geeft een gevoel van luxe en sportiviteit. De cockpit is uitgerust met een configureerbaar tft-instrumentenbord. Het is voorzien van grafische elementen die uniek zijn voor de F-Type. Het aanraakscherm en de drie draaiknoppen van het Touch Pro-infotainmentsysteem bieden de perfecte balans tussen analoog en digitaal bedieningsgemak. Lichtgewicht sportzetels combineren ergonomie en comfort.

Drie motoren

V6-motoren zijn niet langer aan de F-Type besteed. Vandaag biedt het gamma keuze uit drie krachtbronnen. De instapmotor is de vier cilinders tellende, 300 pk sterke geblazen tweeliter-viercilinder. De tweeliter toont zich aangenaam soepel en weet bovendien vrij zuinig met de benzine om te springen. Nieuw is de 5,0 liter V8- compressormotor van 331 kW/450 pk, die zowel met achterwiel- als vierwielaandrijving wordt gecommercialiseerd. Wie 450 pk te min vindt, komt allicht aan zijn trekken met de Jaguar F-Type R, waarvan de 5,0 liter V8-compressormotor flink onder handen werd genomen. Zo genereert hij voortaan 423 kW/575 pk.

Grondige facelift voor Jaguar F-type: de ultieme sportwagen

Jaguar F-Type Coupé P300 in cijfers

Lengte: 4,48 m

Breedte: 1,92 m

Hoogte: 1,31 m

Vermogen: 221 kW/300 pk

Koppel: 400 Nm (bij 1.500 t/m)

Verbruik: 8,1 l/100 km

C02-uitstoot: 184 g/km

0-100 km/u: 5,7 sec.

Topsnelheid: 250 km/u

Prijs: 65.100 euro

+ Het koetswerk is subliem vormgegeven.

+ De materialen én afwerking van het interieur zijn top.

+ De motoren imponeren.

– De koffer is wat krap.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.