Goedgemutst door weer en wind

Elegante wintersportjas die je lekker warm houdt tijdens winterse wandelingen, van Toni Sailer. © Toni Sailer
Redactie KW

Nog nooit was wandelen zo populair als nu. Het is dan ook een van de weinige mogelijkheden om veilig en reglementair buitenshuis te ontspannen. Wandelen is gezond voor lichaam en geest. Het is een democratische sport voor alle leeftijden. En je hebt er weinig voor nodig: een paar stevige stappers en een outfit die je droog en warm houdt.

Winterse wandelkledij ziet er tegenwoordig zo fancy uit dat je ze ook gewoon als warme casual kledij kan dragen. Zelfs de meest technische merken volgen de nieuwste kleurentrends. Wie zich niet door regen of sneeuw laat afschrikken, heeft nood aan een technische parka of een waterdichte, multifunctionele wintersportjas. Wil je een wandeljas voor alle seizoenen, dan kan je voor een 3-in-1-model gaan dat bestaat uit een waterdichte jas met aan de binnenkant een uitneembare donsjas die je ook afzonderlijk kan dragen.

Het verschil tussen een gewone casual jas en een technisch exemplaar schuilt vooral in de technische materialen en de slimme details. Zoals stoffen die wind- en waterdicht zijn en tegelijk ook ademend, zodat je geen saunagevoel krijgt na enkele kilometers flink doorstappen. De typische wintersportjassen zijn vaak ook voorzien van verluchtingsritsen onder de armen om letterlijk even stoom af te blazen. Een ander belangrijk detail zijn waterdichte naden en sluitingen. Een regelbare kap zorgt er dan weer voor dat ze mooi aansluit en zo je zicht niet belemmert. Zien en gezien worden is zeker belangrijk wanneer je langs de weg wandelt. Felle kleuren vallen op en zijn dus veiliger dan donkere tinten. Ga je toch voor een zwarte jas, kies dan accessoires in flashy kleuren of met reflecterende strips.

Thermisch ondergoed voor het hele gezin, van Damart.
Thermisch ondergoed voor het hele gezin, van Damart.© Studio none

Denk in laagjes

Voor wandelingen bij koud weer opteer je beter voor verschillende lichte lagen dan voor één dikke laag. Het is comfortabeler en het laat ook toe om je outfit aan te passen naarmate het weer verandert tijdens je wandeltocht. ‘s Morgens kan het heel koud zijn, maar tegen de middag kan een milde winterzon ervoor zorgen dat je al voldoende hebt aan een degelijk onderste laagje en een warme fleece. Vooral dat onderste laagje is belangrijk. Vergeet het T-shirt van katoen, het slorpt het zweet op maar droogt traag, wat je lichaam kan afkoelen. Thermisch ondergoed is hier ideaal, bijvoorbeeld het alom bekende Thermolactylondergoed van Damart dat best gezien mag worden. Ook sportmerken bieden technisch ondergoed aan dat je lichaam warm en droog houdt. Als tussenlaag is een technische fleece een goede optie. Sommige modellen hebben een ingewerkte windstopper en een isolerend inzetstuk op de voor- en rugkant zodat ze bij koud maar droog weer een alternatief vormen voor een jas. Een combinatie van een degelijke wollen trui en een winddichte bodywarmer is ook een optie.

Hou het hoofd en de voeten warm

De duivel zit in de details. We verliezen heel wat lichaamswarmte langs het hoofd. Een goede muts is daarom van essentieel belang om je goed te beschermen bij vriestemperaturen. Ben je geen mutsenfan, dan is een brede warme hoofdband die je voorhoofd en oren lekker warm houdt, een cool compromis.

Goede wandelkledij herken je aan de slimme details

Ook degelijke sokken zijn geen overbodige luxe. Katoenen sokken zijn geen optie: ze houden het zweet vast waardoor je natte en koude voeten krijgt. En bovendien verhogen ze het risico op blaren. Wollen sokken zijn een aanrader, naast sokken in technische materialen die je voeten droog houden.

Echte wandelsokken zijn anatomisch gevormd en zijn wat dikker op de zones waar de schoen het meest op de voet drukt. Je kan ze herkennen aan het feit dat de linker- en rechtersok verschillend zijn en ook zo aangeduid zijn. Sommige merken zoals Falke combineren wol met technische materialen en brengen zo het beste van beide werelden.

Technische wandelsokken van Falke.
Technische wandelsokken van Falke.© Falke

Op goede voet vertrokken

Stevige stappers zijn een must voor wandelaars. Wandelschoenen koop je het best in de middaguren, wanneer je voeten al een beetje, maar nog niet te veel gezwollen zijn. En uiteraard pas je deze met het soort sokken dat je normaal in wandelschoenen draagt. Voor je wandelschoenen koopt, is het belangrijk om te weten welke parcours je normaal neemt: blijf je op verhard terrein of ga je graag into the wild waarbij je modder noch klimpartijen schuwt? In het eerste geval zal je al voldoende hebben aan een lage, lichte multifunctionele wandelschoen met een zool die een goede demping biedt. Ga je liever in de natuur wandelen, dan is een zool met een goede grip belangrijk zodat je niet uitglijdt. Hoge modellen zoals bottines zorgen voor een goede stabiliteit en ondersteuning en verminderen zo het risico op een verzwikte enkel. Ga sowieso voor een waterdicht model waarmee je zorgeloos door plassen en modder kan lopen. Naast technische materialen kan je ook voor leder opteren. Veel lederen modellen hebben een rubberen stootrand en zijn ook behandeld tegen water. Ze vormen een investering voor jaren op voorwaarde dat je ze goed verzorgt. Na elke wandeling moeten ze degelijk gereinigd worden. Laat ze nooit drogen in de buurt van een warmtebron, maar vul ze op met oude kranten of met kattenbakkorrels die je in papier wikkelt. Die slorpen het vocht op. Door het leder regelmatig te behandelen met wax blijft het in goede conditie én waterdicht.

Ambitieuze kilometervreters nemen ook best altijd een compacte rugzak mee, met een ‘survivalpakketje’, met water of een warme drank om je te hydrateren, energierepen of fruit bananen zijn ideaal , een steunverband voor een verzwikte enkel, pleisters voor blaren en eventueel een zaklamp en een multifunctioneel zakmes. Een gewaarschuwd wandelaar is er twee waard. (Lut Clincke)