Goed gepland is goed geplant

© GLO
© GLO
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Als je – zoals ik – geen gigantische tuin hebt, dan is er in januari niet veel te doen buiten. Geen grote composthopen om om te keren of fruitbomen om te snoeien. Maar jeuken je groene vingers toch? Dan kan je beginnen met het plannen van je tuin of terras. Ideaal voor een koude januarimiddag.

Wil je iets kweken, of het nu bloemen, groenten, fruit of struiken zijn, dan is planning erg belangrijk. Zaai of plant je iets te vroeg in het jaar, dan is er vaak niet genoeg warmte en licht. Zaai je te laat, dan heb je minder lang plezier van je plant. Nog een reden waarom planning belangrijk is: keuzes maken. Zelf heb ik een ellenlange lijst van planten die ik graag zou kweken. Totaal niet realistisch: niet genoeg plaats, niet genoeg tijd… Bovendien is een tuin vaak mooier als je veel exemplaren van enkele soorten plant, dan honderd verschillende soorten.

Meten is weten

Hoe begin je hier nu aan? Eerst en vooral: meten! Waar wil je kweken? In je tuin, op je balkon of terras? Het is handig als je de afmetingen weet en die op papier zet. Zorg dat de planten die er al staan zeker aangeduid zijn. Maak vervolgens een lijst met de planten die je graag wil. Wat wil je dat je tuin doet voor je? Zorgen voor voedsel, elke dag een boeketje om te plukken, veel bloemen voor de bijen? Of graag een combinatie?

Houd rekening met de ligging van je tuin of terras. Volle ochtendzon of schaduw? In welke grond ga je aan de slag of kweek je alles in potten? Ook belangrijk: kan jouw balkon het gewicht van al die potten dragen? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

Nu je weet welke planten je wil kweken, kan je beginnen te puzzelen. Denk aan kleur, hoogte en bloeitijd. Wat past er mooi bij elkaar? Gaten in de tuin kan je opvullen met bloembollen, eenjarigen of groenten. Een mix van bloemen en groenten in je tuin is trouwens niet alleen erg mooi, maar ook nog eens goed voor de biodiversiteit.

Volgens het tuinboekje

Inspiratie voor je tuin vind je uiteraard in andere tuinen, maar die zien er in januari nogal triestig uit. Tuinboeken bieden je niet alleen heel wat ideeën, maar geven ook heel wat nuttige tips. Koop niet alleen nieuwe boeken, maar kijk ook eens in de lokale kringloopwinkel of tweedehandsboekenzaak. Als het gaat over het gebruik van pesticiden kan je het advies in deze boeken negeren, maar vaak is de rest nog altijd heel erg relevant.