Gezond voor je brein

© Okay Works
Goedele Verrecas

Zelf invloed hebben op je mentale gezondheid? De Nederlandse breinexperte Charlotte Labee leert je met haar nieuwste boek ‘Brain Food Smoothies’ hoe je de kracht van goede voeding gebruikt.

Ons brein heeft gezonde voeding nodig om goed te functioneren. Aan de hand van de laatste inzichten uit de orthomoleculaire geneeskunde en neurowetenschap laat auteur Charlotte Labee zien hoe je met brainfood je leefstijl kunt aanpakken. Combineer de kracht van goede voeding met die van je eigen brein om nieuwe gewoontes te creëren en je gezondheid en mindset ingrijpend te veranderen. De heldere uitleg over de (samen)werking van je hersenen en darmen, handige breinweetjes over belangrijke voedingsstoffen en supplementen, praktische voedingstips en 80 heerlijke smoothierecepten gaan je helpen lekkerder in je vel te zitten.

Oranje krachtpatser (voor blije darmen)

Dit heb je nodig

(voor 2 personen)

– 3 grote wortels

– 1 rode paprika

– 2 mandarijnen

– 200 ml water

– sap van een halve citroen

– gehakte walnoten

Zo maak je het

Blend alle ingrediënten behalve de walnoten.


Roer de gehakte walnoten door je smoothie. Dit zorgt ervoor dat je de smoothie meer eet dan drinkt, wat goed is voor de opname.


Tip: Gelukkige darmen zorgen voor gelukkige hersenen. Je hebt je hersengezondheid in eigen hand door goed voor je darmen te zorgen en laten mandarijnen je daar nu net bij helpen. De goede bacteriën in je darmen worden namelijk sterker door de vezels in mandarijnen. Ook verbeteren die vezels je stoelgang en zorgen ze voor een stabielere bloedsuiker en een voldaan gevoel. Je zult hierdoor merken dat deze smoothie goed vult.

© Okay Works

Green energy smoothie (voor een goed afweersysteem)

Dit heb je nodig

(voor 2 personen)

– 1 groene appel

– 2 stengels bleekselderij

– mix van gehakte nootjes

– halve komkommer

– 1 grote hand spinazie

– sap van 1 citroen

– 1 duim gember

– 150 ml water

– wat bleekselderij en kiemen (afwerking)

Zo maak je het

Snijd de appel in stukken, je kunt de schil eraan laten en ook het klokhuis mee blenden.


Snijd de bleekselderij in stukken.


Doe de gehakte nootjes in een glas.


Blend alle ingrediënten en voeg indien gewenst meer water toe.


Schenk het mengsel op de nootjes in het glas. Decoreer de smoothie eventueel met wat bleekselderij en kiemen.


Tip: Bleekselderij kun je vrijwel in zijn geheel eten. Doe daarom ook de bladeren en zaden in je smoothie, want die zijn zeer voedzaam en heilzaam. Selderij werkt cholesterolverlagend en ontstekingsremmend door de aanwezige antioxidanten en polysachariden die vrije radicalen bestrijden. Kies liefst voor biologische selderij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.