Gezond groen

© Getty
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Met de winter in aantocht is alles buiten kaal en ietwat triestig aan het worden. Tijd om je te focussen op je planten binnen, dus! Je eigen urban jungle onderhouden begint al in de winkel. Als je een mooie, gezonde plant koopt, is dat al de helft van het werk. Maar waar moet je op letten?

Het is gemakkelijk om in de winkel helemaal verliefd te worden op een prachtige plant. Die móét je hebben! Maar eens je thuis de plant dichterbij bekijkt, blijkt soms dat er eigenlijk van alles mis mee is: te veel water gegeven, de pot is te klein of er zit zelfs ongedierte op. Zelf kocht ik ooit eens een prachtige calathea die helaas spint bleek te hebben, een infectie van mijten.

Kijk goed

Inspecteer de plant dus van alle kanten vooraleer je ze koopt. Eerst en vooral: hoe zien de bladeren eruit? Geen gele bladeren of bruine randjes? Een paar zulke blaadjes kunnen zeker geen kwaad, maar je mag ze natuurlijk niet over heel de plant zien. Bekijk ook eens de pot. Komen de wortels eruit aan de onderkant? Haal de plant ook eens uit de pot, als je kan. Als je alleen maar wortels en bijna geen aarde ziet, betekent dit dat de plant root bound is en zo nog maar weinig voedingsstoffen heeft. Te vermijden dus.

Nog een paar zaken die te vermijden zijn: beestjes op de plant (goed kijken, want ze zijn niet altijd zichtbaar…), een ruimte tussen de aarde en de zijkant van de pot (dat betekent dat de plant te weinig water kreeg) en beschimmelde aarde. Kies dus een plant met mooie bladeren, die sterk en gezond zijn. Ook belangrijk: zitten er nieuwe bladeren klaar? Waar je je plant koopt, doet er op zich niet zoveel toe. Tuincentra, bij de bloemist, op de markt… Even je nieuwe plantenliefde goed bekijken, zorgt ervoor dat de plant thuis al een véél grotere overlevingskans heeft!


Winterzorg

Je kamerplanten zien af in de winter: minder licht, droog in huis door de verwarming… Het is dus normaal dat ze er wat belabberd uitzien. Met aangepaste zorg kan je ze gelukkig door de koude maanden helpen. Geef minder water dan in de zomer. Een bordje water in de buurt zetten kan dan wel weer geen kwaad voor de luchtvochtigheid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.