Geweldig goei eten

Redactie KW

Carpaccio met parmezaancrumble, het beste koteletje, kip met gebakken broccoli, honing en citroen of een crispy knolselderschnitzel met tartaarsaus en rucola? Deze week kiezen we voor comfortfood met een messy culinaire flair.

The Messy Chef 2 ‘Goei eten’ biedt je honderd procent comfort zonder schuldgevoel. Een lach en heel misschien een broeksknoopje dat openstaat. Chef Jelle Beeckman leert je in zijn tweede boek een gezonde mix van eenvoudige gerechten te maken, met ingrediënten die je kent. Of ze nu met vlees, vegetarisch, gezond of minder gezond zijn. De 60 recepten in dit boek hebben één ding gemeen: ze maken je gelukkig. Net zoals de laid back, humoristische duiding bij de gerechten.


Garnaalcroque-ette

Neem 50 g van de garnalen en hak die erg fijn. Snijd de look en de ui ook erg fijn. Je kan ook alles in een keukenrobot fijnmalen.

Smelt de boter en voeg het mengsel van garnalen, look en ui toe. Laat 1 minuut bakken. Voeg de tomatenpuree, ketchup en laurier toe. Laat 10 seconden meebakken. Voeg de bloem toe en roer goed.

Blus na ongeveer 1 minuut met de whisky en de room en roer zodat je geen klonters hebt in de saus. Verkruimel het bouillonblokje. Kruid met peper en zout.

Wanneer de saus dik genoeg is, voeg dan de eierdooier toe en haal van het vuur. Voeg de rest van de garnalen toe (100 g). Laat afkoelen.

Neem het brood en snijd er rechthoeken uit. Smeer er een laagje van het garnalenmengsel op en bak krokant langs beide kanten (in een klont boter) in de pan of in de oven (10 minuten op 200°C).

Serveer met een schijfje citroen en peterselie.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 75 g boter
  • ½ teentje look
  • ½ ui
  • 150 g gepelde garnalen
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1tl ketchup
  • 1 laurierblad
  • 2 el bloem
  • 2 el whisky
  • 200 ml room
  • ½ blokje visbouillon
  • 1 eierdooier
  • peper en zout naar smaak
  • toastbrood
  • citroen
  • peterselie


Knolselderschnitzel met tartaarsaus en rucola

GF
GF

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd 4 plakken knolselder van 1cm dik. Snijd of steek een rondje uit de plakken knolselder en haal de schil eraf.

Neem een kom en kluts daar de eieren in met het water. Neem een kom met bloem en een kom met paneermeel (of panko).

Kruid de knolselder langs beide kanten met peper en zout. Haal door de bloem, daarna door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer. Laat 10 minuten rusten in de koelkast, anders valt die laag er te snel af.

Smelt een klont boter of doe olijfolie in een pan. Bak de knolselder krokant langs beide kanten. De knolselder zal nog niet gaar zijn, dus zet hem nog 15 minuten in de oven. Maak ondertussen de tartaarsaus. Snijd de sjalot, augurk, kappertjes en kruiden fijn. Meng onder de mayonaise. Kruid met peper en zout.

Serveer de knolselder met de saus en rucola en werk af met een paar druppeltjes citroensap.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • ½ knolselder
  • 3 eitjes
  • 1 el water
  • 50 g bloem
  • 200 g paneermeel (of panko)
  • peper en zout
  • boter of olijfolie
  • ½ sjalotje
  • 1 el gesneden augurkjes
  • ½ el kappertjes
  • een paar takjes peterselie
  • een paar takjes bieslook
  • 3 el mayonaise
  • ½ citroen
  • 50 g rucola


IJs met Werther’s Originalsaus en pinda

GF
GF

Hak de nootjes fijn.

Warm de room op in een steelpannetje zonder dat je hem laat koken.

Haal de snoepjes uit hun papiertje en voeg ze stelselmatig toe aan de room. Zet de pan af en toe eens van het vuur.

Blijf voortdurend roeren, bij voorkeur met een pottenlikker, zodat de snoepjes niet aan de bodem plakken. Als alle snoepjes gesmolten zijn, voeg dan de noten toe en laat afkoelen.

Serveer lauw met een bolletje ijs.


Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 el gezouten pindanootjes
  • 250 ml room (+20%)
  • 245 g (harde) Werther’s Originalsnoepjes
  • vanille-ijs


Auteur Jelle Beeckman is bekend van zijn eerste boek The Messy Chef: Lekker abnormaal, abnormaal lekker en van zijn populaire Instagrampagina. Je hoort hem praten over eten op Radio 2 en lychees zijn niet echt zijn ding. Naast een leven als chef is hij ook maatschappelijk werker en vader van twee kinderen.

The Messy Chef 2 ‘Goei eten’, Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 208blz., 24,99 euro.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten