Geveltuintje

© Pixabay
© Pixabay
Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier tweewekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Weinig plaats om planten te groeien? Leg eens een geveltuin aan. Je huis fleurt er meteen helemaal van op en ook de straat krijgt er een instant vrolijke uitstraling van. En het is niet enkel mooi, het is ook goed voor de biodiversiteit meer bijen en vlinders en het houdt je huis koeler wanneer het warm is, en warmer in de winter. Alleen maar voordelen dus!

Een geveltuin aanleggen is redelijk simpel: je verwijdert een stoeptegel en begint te planten. Veel steden en gemeenten komen dit zelfs voor jou doen en leveren de aarde. Zeker de moeite om op te zoeken dus vooraleer je aan de slag gaat. Op sommige plaatsen worden er ook wedstrijden georganiseerd voor het mooiste geveltuintje.

Hoe ga je te werk? Jij of de gemeente dus verwijdert een of meerdere stoeptegels. Graaf ongeveer dertig centimeter diep en vul het plantgat met aarde en compost. Hou er rekening mee dat voorbijgangers nog voldoende ruimte moeten hebben. Ook giftige planten zet je best niet. Klaar om te planten!

Klim- en andere planten

Wat je nu gaat planten, hangt uiteraard af van de ligging van je huis. Heb je de hele dag volle zon of ligt je gevel op het noorden? Hou daar rekening mee bij je plantkeuze. Logische keuze is een klimplant. Maar er is veel meer dan klimop! Denk aan een klimhortensia, de prachtige bloemen van een blauwe regen, klimrozen… Er zijn planten die zelf klimmen en soorten die je moet leiden. Sommige groeien traag en andere moeten elk jaar gesnoeid worden. Voor iedere gevel bestaat er een ideale klimplant.

Kies niet enkel klimplanten, zorg ook voor laagblijvende planten. Bloembollen in het voorjaar, vaste planten… Zelf ben ik erg fan van stokrozen, de ideale plant voor je voor- of geveltuin. Wat onderhoud betreft valt een geveltuin goed mee. Vergeet vooral niet om water te geven!

(On)kruiden en bloemen

Niet alleen onkruid groeit in voegen en kieren. Je kan ook zelf planten zaaien in de ruimte tussen tegels. Kruiptijm, loopkamille en bonte salie doen het allemaal prima. In muurspleten kan je ook muurfijnstraal zaaien, een mooi wit-roze madeliefachtig bloemetje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.