Getest: wijnen proeven aan huis

De initiatiefnemers van Oenani. (GF)
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Wanneer we geen wijn op locatie kunnen gaan sippen, doen we dat gewoon thuis. Maar dan wel met de kwaliteit en info die je in een exquise wijnbar gewoon bent. Wij testten drie maanden Oenani, een onlinewijnclub die je maandelijks drie zorgvuldig uitgekozen wijnen aan huis levert.

Oenani is een samenwerking tussen De Jongens, Dries en Yuri van Wasbar en Chez Claire, en Ona en Arne van de Gentse wijnbar Ona. Origineel een lokaal initiatief, intussen al nationaal uitgesponnen. ‘Oenologie is de wijnbouwtechnische wetenschap en onaneren is, welja, zelfbevrediging. Zie oenani dan maar als wijnbevrediging’, het is een treffende voorstelling van waar het ‘bezorgd-aan-huis’-wijnconcept Oenani voor staat.

“Elke box bevat een minicursus voor de hobby- sommelier in wording”

Je schrijft je in en krijgt maandelijks stipt je box met drie door experts geselecteerde wijntjes. In ons geval telkens twee keer rood en één keer wit. Van een Italiaanse Il Lugana, een frisse kruidige witte, een Xaino Selection, een krachtige droge Portugese rode tot een Capitan Julian, een Spaanse Tempranillo in een prachtige fles. Bij de flessen zitten steekkaarten, een minicursus, met informatie over het domein, de cépage, het land, de smaak, de stijl, de regio én bij welk gerecht het wijntje lekker drinken is. Achteraan volgt nog meer informatie over de wijn en de fles, over foodpairings en heel on point ‘zalige wijngerelateerde shows in tijden van isolatie’.

Vlot en verrassend

Zo leer je niet enkel op het moment zelf bij, de kaarten smeken ook om bewaard te worden, waardoor je stilaan je wijnkennis uitbreidt met fijne weetjes. Zo weet je alsmaar beter wat je lekker vindt en waarom. Op je onlinedashboard hou je het overzicht bij van elke wijn die je ontvangen hebt, hou je de info bij en kan je de wijnen een score geven en in één klik bijbestellen. Een handige formule. En niet alleen in coronatijden. Drie flessen in een maand is de perfecte hoeveelheid in deze formule. Ze zijn een aanvulling op de smaken die je anders gewoon bent, of je hebt altijd een origineel en fijn cadeautje in huis om iemand anders een plezier mee te doen. De wijntjes zijn vlot drinkbaar en toch verrassend. Ideaal om cadeau te doen, maar ook voor twijfelaars, mensen die graag verrast worden of het gewoon soms niet weten in de supermarkt. Oenani heeft grootse ambities om de grootste wijnclub van West-Europa te worden, met dit concept zijn ze alvast goed op weg.

www.oenani.be

Zelf testen? Doe mee aan onze KW-lezersactie en win een Oenani wijnbox. Succes! Klik hier

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.