Ga eens in de hoogte

Gillian Lowyck

Je kan nooit genoeg groen in huis hebben, vindt Gillian Lowyck. De Oostendse is zot van alles wat planten en bloemen zijn en schrijft hier wekelijks over alles wat groeit en bloeit.

Tot een goed jaar geleden had ik nog nooit een échte tuin gehad. Of toch niet de soort die veel mensen achteraan hun huis hebben. Mijn tuinen waren en zijn koertjes, terrassen, balkons en zelfs een parkeertoren. Tot ik een stukje grond ging bewerken als moes- en pluktuin, was mijn ruimte om te tuinieren beperkt. Dé oplossing als je toch veel planten wil in een kleine ruimte? In de hoogte tuinieren. Yep, the only way is up!

Klimmers zijn perfecte en dankbare planten voor wie beperkte ruimte heeft. In plaats van je terras vol te proppen met potten van dezelfde grootte, denk er eens aan om in de hoogte te gaan. Er is meestal wel ergens een stukje muur waar je een plant tegen kan laten groeien.

Voor elke plant een pot

Hou daarbij rekening met de oriëntatie van je muur. Een muur die op het zuiden gericht is, krijgt bijna de hele dag zonlicht en kan een enorm warme plaats worden. Een muur op het noorden, daar moet je uitkijken naar soorten die het goed doen met minder zonlicht. Tip: aan de voet van de muur blijft het vaak droog, ook nadat het hevig geregend heeft. Hou dit plekje dus goed in de gaten en passeer hier regelmatig met de gieter.

Hoogteverschil in je tuin doet het sowieso goed. Op je terras kies je dan voor grotere en kleinere potten door elkaar. Ook in potten kan je planten laten klimmen. Ik zet elk jaar een grote pot op mijn terras; reukerwten klimmen er langs enkele stokken en touwen.

Welke planten zijn goede klimmers? Klimrozen (uiteraard), clematis, kamperfoelie, blauweregen, reukerwten, passiebloem, een hopplant… Voor elke plaats, hoe klein ook, kan je een klimplant vinden.

Stevige klimmers

Niet alleen sierplanten kunnen als klimmer een meerwaarde zijn in je tuin. Een pompoenplant neemt enorm veel plaats in de moestuin in. De oplossing? Laat je pompoenen klimmen! Zoek een soort die niet gigantisch wordt en maak een ondersteuning. Vorig jaar liet ik butternuts klimmen langs touwen en (stevige!) palen. Ook in onze samentuin lieten we de pompoenen klimmen. Belangrijk is dat je regelmatig de versteviging controleert, want de vruchten worden vlug zwaar. En natuurlijk zijn er nog heel wat groenten die klimmen: bonen, erwten maar ook komkommers en meloenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.