Franco Belge in Brugge: Gastronomisch keukengeweld

Jeugdvrienden Dries Cracco (links) en Tomas Puype runnen vandaag samen als chefs restaurant Franco Belge. © Westtoer
Goedele Verrecas

Franco Belge is young at heart. De à-la-cartegerechten van chefs Dries Cracco en Tomas Puype etaleren talent en goesting met een Frans-Belgische signatuur. Jong Keukengeweld laat hen meer dan enthousiast presteren. Brugge op zijn best!

Jong Keukengeweld verenigt elk jaar in maart en oktober jonge topchefs die de Vlaamse gastronomie een smaakvol elan geven. Deze maand laten chefs Dries Cracco en Tomas Puype van restaurant Franco Belge in Brugge jongeren tussen 18 en 30 jaar meegenieten van hun Frans-Belgische keuken. Maar liefst 700 onlinereservaties stuiterden tijdens het eerste reservatie-uur hun agenda binnen. “Dit overstijgt onze verwachtingen helemaal”, vertelt Dries. “Hoe fantastisch is het niet met Jong Keukengeweld zó veel jongeren onze keuken te laten proeven. We serveren hen in oktober een driegangenmenu van 59 euro per persoon, inclusief aangepaste wijnen en water. Vanaf november verwelkomen we iedereen weer voor onze vertrouwde à-la-cartegerechten ‘s avonds of onze lunch met voor- en hoofdgerecht ‘s middags voor 32 euro, met een dessert erbij voor 37 euro.”

Mijn tafelgenoot en ik zijn onder de indruk, in veel opzichten. Het interieur verrast in kleur en materiaalgebruik. Een kurken akoestische wand met honingraatstructuur werkt als blikvanger in de ruimte en connecteert mooi met de glazen ingang die tot het midden van de zaak loopt. Verschillende houttonen, warme terracotta tinten en duurzame recuperatiematerialen creëren een intieme setting en versterken het directe en uitnodigende contact met de open keuken.

Secure smaakmakers

De focus is groot hier, de afwerking secuur. En dat weerspiegelt de presentatie van elk gerecht van ons Jong Keukengeweld-menu. De gastheer verrast met een huiscocktail op basis van cognac, Elixir de Roulers – een elixir van Roeselare – en ginger ale, begeleid met drie hapjes: een taco met tartaar van zalm, een beignet van kabeljauw en een broodkrokant met panchetta en zwarte look. Als voorgerecht wordt de Zeeuwse mossel met fregola pasta erg gesmaakt, gevolgd door een uitmuntende Lagarto Iberico Bellota met coco de paimpol, aubergine en mosterd. En afsluiten doen we in veelvoud met een frisse en eigenzinnige variant op de banana split en een koffie met smaakvolle extra’s als churros, frisco van cuberdonijs en een citroentaartje.


Langestraat 109 in Brugge, www.restaurantfrancobelge.be. Meer adressen opwww.hetlekkerewesten.be.


Win een waardebon voor Franco Belge

Wil jij zelf eens proeven van de kookkunsten van Dries Cracco en Tomas Puype? Dan hebben wij goed nieuws. In samenwerking met Westtoer mogen wij een waardebon van 100 euro weggeven.

Surf naar www.kw.be/winetentje en waag je kans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.