Fit-date (85): Aandacht voor alle spieren

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Wanneer we sporten proberen we onze troeven te benadrukken. Mannen trainen liever hun schouders en armen, vrouwen hun benen. Maar vergeet niet ook je andere spieren aandacht te geven.


– Als je overmatig één groep spieren traint, raken de antagonisten (de spieren die verantwoordelijk zijn voor de ‘tegengestelde’ beweging) onderontwikkeld. Dat leidt tot een onevenwicht in je morfologie. Schouders gaan bijvoorbeeld te veel naar voren hangen. Pak eerst je ‘vergeten’ zones aan zodat alles in balans blijft.

– Wanneer je die vergeten zones traint, spreek je meer spiermassa aan en ga je meer verbranden. Je stofwisseling wordt gestimuleerd en in rust ga je nog meer verbranden omdat je lichaam actiever is door de aangepaste training.

– Mannen kunnen er veel baat bij hebben om hun beenspieren te trainen, omdat hun grote spiermassa daar zit en er dus flink wat extra verbrand kan worden. Vrouwen hebben dan weer deugd van een bovenlichaamtraining zodat alles strak en stevig blijft.

Work-out van de week

Enkele leuke fullbody-oefeningen.

Vanuit steun op je beide handen en voeten, met je zitvlak naar de grond gericht, tik je met je rechterhand je linkervoet (beide komen van de grond). Daarna wissel je van kant.

Oefening 2

Walkout-rabbit! Ga vanuit stand naar een pomphouding en spring met beide voeten bij. Herhaal de oefening een tiental keer.

Zijwaartse bearcrawl. Wandel op handen en voeten van links naar rechts, met je knieën in een hoek van 90° en je buik strak aangespannen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.