Fit-date (83): Neem een gezonde lunchpauze

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Geen zin in de dagsoep van de kantine, de warme maaltijd op school of een smoske van het winkeltje om de hoek? Maak zelf een gezond gevulde lunchbox klaar. Zo doe je het.

– Groenten zijn de basis. Denk maar aan een Griekse salade van tomaat, rode ui, komkommer en een dressing van yoghurt en kruiden. Zeer eenvoudig en lekker. Zorg ook altijd voor een eiwitbron (gegrilde kip, stukje zalm, blokjes tofu…). Doe er nog wat gezonde vetten bij zoals noten, avocado… Werk af met wat koolhydraten zoals rijst, couscous, fruit, quinoa…

Tip: Ik bewaar mijn oude confituurbokalen om er mijn slaatje in te doen.

– Heb je het liever wat hipper? Ga voor een (volkoren) wrap waarin je je restjes kan verwerken, zoals hummus, gegrilde groentjes, roomkaas, kippenwit… of een quiche.

– En wat met de lunchbox van je kinderen? Die kunnen hetzelfde eten als jij, alleen moet je de porties wat aanpassen. Ik geef vaak volkoren boterhammetjes mee met verschillende soorten beleg zoals kip, kaas, ham… Rauwe groentjes zoals wortel, komkommer, tomaatjes en snoeppaprika doe ik er ook altijd bij. In de pauze is een stukje fruit altijd de beste keuze.

Work-out van de week

Heb je tijd over na je lunch? Doe wat oefeningen!

In zijlig lift je het hoogste been op en doe je op ongeveer een halve meter hoogte kleine op- en neerwaartse bewegingen. Wissel van been na 1 minuut.

Ga op je rechterflank liggen met je rechterarm gestrekt voor je op de grond. Je linkerhand houd je achter je hoofd. Breng je linkerknie en -elleboog naar elkaar (werk op de flank van je buik) en keer terug. Na 10 keer wissel je van kant.

Start in kniezit met je armen gestrekt onder je schouders steunend op de grond. Breng beide knieën enkele centimeter van de grond. Breng nu je zitvlak naar je hielen en keer terug. Doe dit 10 keer. Je armen blijven altijd gestrekt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.