Fit-date (80): Is nuchter sporten slim?

Delphine Steelandt
Delphine Steelandt Bewegingsexpert

Delphine Steelandt is sportinstructrice en voedingsdeskundige en is als bestsellerauteur van onder meer #fitfood, #fitmom en #fitbody expert inzake alles wat gezonde voeding, uitdagend sporten en bewegen is. Elke week geeft ze hier tips voor een fitte levensstijl.

Is sporten op een nuchtere maag een goed idee of is het eerder gevaarlijk? Soms grijpen we naar deze maatregel om ‘sneller’ of ‘meer’ af te vallen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik ga iets dieper in op de effecten, voordelen en mogelijke gevaren.

Af en toe eens nuchter trainen inplannen, kan zeker geen kwaad. Het zorgt enerzijds voor een betere vetverbranding: wanneer je op een nuchtere maag sport, zijn de suikers snel opgebruikt. Hierna gaat ons lichaam vet gebruiken als energiebron. Daarnaast stimuleert dit soort training onrechtstreeks de kracht van onze spiercellen. Onze spieren zullen efficiënter samentrekken en ons energiepeil en uithoudingsvermogen worden groter. Tot slot is het wel eens goed om ons lichaam enkele uren compleet te ontdoen van voedingsstoffen.

Het is natuurlijk niet slim om altijd nuchter te sporten. Te lange of te intensieve nuchtere trainingen zijn een roofbouw op je lichaam. Op die manier doe je eigenlijk meer kwaad dan goed. Als vermageren je doel is, ga je – ook na je nuchtere training – altijd moeten blijven letten op je voeding.

Ja! Je mag wel eens nuchter trainen, maar bouw dat op en begin niet met een zware duurloop als eerste nuchtere training. Zie het eerder als een soort zuiveringsritueel. Je mag het zeker niet zien als een noodoplossing of quick fix om die kilo’s er wat sneller af te krijgen, want dan kom je bedrogen uit.

Bekijk de video met de oefeningen op KW.be/delphine

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.